Правила за публикуване на въпроси!

Въпрос от Rottweiler

От: 18:30ч 12.09.2014г.

раздел: Влечуги

Здравейте, във вторник ще добавим нов член към нашето семейство-червенобуза костенурка.Имам няколко въпроса относно отглеждането и.
1.С какво се храни?
2.Колко голям терариум и е необходим?
3.По какво да позная пола?
Нужно ли и е втора костенурка?

Отговори

Отговор 1 от ?

19:25ч
12.09.2014г.

Не съм гледала и не мога да ти отговоря... Но нали знаеш, че тези костенурки живеят 40 години и повече? Една приятелка, която е имала ми каза, че миришели ужасно. Гледай само да не я хвърлиш накрая в някое блато...


Отговор 2 от Лидия

19:32ч
12.09.2014г.

Менюто й е разнообразно - месо, плодове, зеленчуци, насекоми, малки рибки и/или обезкостено месо от риба и разбира се храна за костенурки, която се купува от зоо-магазин.За храненето на новия домашен любимец има много алтернативи. Най-лесният и същевременно най-полезният вариант са изкуствените храни. Те съществуват в най-различни разновидности (скариди, пелети). От време на време трябва да се дава сурово месо, тъй като не всички от гранулираните храни съдържат необходимото количество белтъчини и витамини. Живата храна (земни червеи, малки пеперуди) е много подходяща за изхранване на млади животни. След продължително гладуване, свързано със заболяване например, костенурките обикновено започват да се хранят с жива храна. Месо от калмари, скариди, суров черен дроб, са полезни като добавка. Ако костенурките веднъж седмично приемат с храната черен дроб, то се избягва необходимостта от добавка на витамин А към храната. Младите костенурки (до 2 години) могат да се хранят ежедневно. Възрастните костенурки трябва да се хранят не по-често от 2-3 пъти седмично. :Д Отглежда се в терариум, чиято големина трябва да бъде съобразена с големината на самата костенурка. А за пола : Интересен факт е, че при този вид костенурки пола се определя от температурата при която се инкубират яйцата. Това обяснява защо над 95% от костенурките, които се продават в зоомагазините са женски - при температура на инкубиране около 29'С се излюпват почти само женски индивиди, а това е предпочитаната температура от развъдчиците. Полът може да се различи след третата година, когато стават полово зрели. Мъжките забавят растежа си, а женските продължават да растат до около 25 см. Мъжките стават максимум 15 - 17 см. Но пък за сметка на това ноктите на предните им крака стават много дълги - до 5 см. Ноктите на женските остават нормално дълги. ( Това го намерих в интернет ) Дано съм помогнала


Отговор 3 от Глория

19:34ч
12.09.2014г.

1. Храни се с месо, плодове, зеленчуци, насекоми, малки рибки и/или обезкостено месо от риба и разбира се храна за костенурки, която се купува от зоо-магазин. Трябва й съд с вода на сушата, която да пие. Не й давай човешка храна, защото в нея има подправки. Трябва строго да следиш какви витамини приема с храната и да и набавяш тези, които не е получила. Има специални витамини за червенобузи.
2. Колкото се може по- голям, да знаеш, че цапат много и филтъра е задължителен. Също ти трябва нагревател, който да подържа водата между 24-30 градуса по целзи, водата не бива да истива през ноща или зимата. Трябва и лампа над сухата част на терариума. По корубата на костенурката живеят много бактерии и ако не се пече(изшушава черубката си) може да се разболее от тях. Костенурката се пече на тази лампа. Не трябва да допускаш да живее в мръсна вода. Температурата във и над водата трябва да е почти еднаква в противен случай може да се разболее. НЕ тръбва да слагаш декорации/грунд, защото може да погълне някоя по-малка част. За това пък трябва терариума да НЕ е изработен единствено от гладки материали. След пипане на костенурката или бъркане в аквариума трябва винаги да си миеш ръцете. Терариума и принадлежностите му НЕ трябва да се мият в кухнята.
3. Полът може да се различи след третата година, когато стават полово зрели. Мъжките забавят растежа си, а женските продължават да растат до около 25 см. Мъжките стават максимум 15 - 17 см. Но пък за сметка на това ноктите на предните им крака стават много дълги - до 5 см. Ноктите на женските остават нормално дълги.
4. Мисля, че не е нужно да вземаш повече от една.
Тези костенурки живеят около 50-70 години и отглеждането им си е трудна задача. За това чети много за тях, имат доста изисквания. Тези, които съм ти дала са основното, из интернет има много информация за отглеждането, чети също статии за болни костенурки, за да знаеш как да я предпазиш. Аз имах преди доста години и за същаление не се справих с отглеждането й, умря по моя вина! Червенобузите костенурки са инвазивен вид в България! Ако решиш, че неискаш да се грижиш за нея, не я пускай в природата, защото се приспособява бързо и измества нашенските костенурки. Проблема с инвазията им е сериозен! Ще се радвам да помагам в отглеждането й и да ме държиш в течение какво става. Успех и приятно четене на информация за тях, разгледай и снимки за да вземеш идеи за терариума.


Отговор 4 от Ели

19:43ч
12.09.2014г.

Ами те Lidiya The Tiger и Глория ти казаха всичко,аз какво да добавя Само ще кажа,че ако не я гледаш много добре,дори 5 години оцелява трудно,да не говорим за 40...и не миришат ужасно,моите направо не миришат но им поддържам водата винаги чиста


Отговор 5 от Глория

19:45ч
12.09.2014г.

Информациата на Lidiya The Tiger е от един сайт и аз го видях и аз съм написала част от информацията там, но като разгледах други сайтове има неща, които си противоречат. Опитах да събера най-достоверното и непротиворечащото от 3 сайта, но разгледай възножно най-много за да не съм сбъркала и аз някъде. Ако знаеш някой чужд език потърси инфо. и на него. Наистина много противоречащи мнения има внимавай и не вярвай на първото прочетено, докато не видиш,че няколко човека или сайта го подкрепят.


Отговор 6 от Глория

19:47ч
12.09.2014г.

Много цапат, особенно ако ги храниш в терариума и не им подържаш чистота мирише ужасно. Разбира се миризмата не е само неприятна за хората, небива да се допуска да замирисва, защото е много вредно за костенурката.


Отговор 7 от Лидия

19:47ч
12.09.2014г.

Благодаря Глория за корекцията


Администратор

Въпросът е заключен!


Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...