Правила за публикуване на въпроси!

Въпрос от Вики

От: 21:37ч 29.10.2016г.

раздел: Други животни

Здравейте. Днес бях на Рударци, за да видя любимците си и имам няколко въпроса за кучета, котки и... зайци, които ще задам в идин въпрос, затова разделът е ,,Други животни".
Напоследък Олга много често изчезва, докато дъщеря и си седи постоянно при нас- тя идва само за да се нахрани, да постои малко и после пак я няма! Олга не се разбира с малкото си-двете постоянно се бият, а са ми казали, че си и ръмжат! Елза е на четири месеца, отбита е, но това, което ме озадачава е поведението на майката: нея постоянно я няма, преди 3 дена даже е отсъствала цял ден! Тя винаги идва от едно и също място: мястото където роди и отгледа Елза. Възможно ли е отново да е бременна или да е родила? Олга не е показвала признаци на разгонване, само маркираше територия изправена, с повдигната опашка докато отглеждаше Елза. Олга не изглежда нито като котка в напреднала бременност, нито като родила котка. Напълняла е, което е нормално за зимата, но съдейки по външния и вид, би могла да изглежда като котка в начален стадий на бременност. Поникнала и е по-дълга козина за зимата и затова не можах да видя млечните и жлези.
Вторият ми въпрос е свързан със Самира: състоянето и ме тревожи! Напоследък е доста мързелива, което вероятно е от старостта, но е много слаба: гръбнакът и се напипваше! Тя наскоро отби 4 кученца, но никога досега не е била толкова слаба след края на лактационния период, а и въобще! Тя се храни добре, но идва зима, а тя изобщо не е напълняла! Освен това на врата и се е образувало малко голо петно!
Едното от кученцата пък има кърлеж точно над окото!
Нещо не е наред с носа на Борис! Днес видях, че е му се откъснала тънка лента кожичка от него, която сега виси като допълнителен мустак от ноздрата му! Забелязвам, че той избягва допира с носа му когато се галеше, докато Теди си го набутваше при отъркването като всяка гальовна котка! Горкият нос на Борис и без друго е доста разранен!
Знам, че при толкова проблеми не е удобно да се захващам с нов домашен любимец, но ще си вземам декоративен заек и бих искала вашата помощ. Изчела съм доста неща за зайците, но бих желала някой който отглежда декоративен заек да ми сподели личния си опит. Искам да знам не само как да го отглеждам, но и как да съм сигурна, че зайчето което взимам е здраво, как да намаля максимално стреса за него при профилактичния преглед при ветеринарния лекар а и при настаняването, а също и искам да знам за ваксините-кога, какви и колко пъти се правят те. Благодаря на всеки, който ми отговори дори само на един от тези въпроси.

П.П. За жалост не успях да снимам нищо, защото трябваше да пестя батерия! Извинявам се за правописните грешки но съм от телефон.

Отговори

Отговор 1 от Holmes

23:37ч
29.10.2016г.

За Олга- нормално е така да бие дъшеря си, след като е отбита, някои котки го правят, особено, ако са много териториални- прогонват децата си от територията си, ако са женски проблемът е по-голям и съм забелязала, ще повече се бият.
За Самира- как така ѝ се напипва гръбнакът? Като цяло на кучетата с нормално(ненаднормено) тегло, могат лесно да се напипат ребрата и гръбнака. При тези с тегло под нормата, лопатките, плешките и гръбнакът стърчат.
Кърлежът трябва да му го махнете, добре е да ваксинирате и обезпаразитите кученцата, както и да обезпаразитите и майката, в момента има много кърлежи и бълхи, че още е топло.
Котараците, които не са кастрирани, се бият постоянно я за женски, я за територия, нормално е да има рани.
Последно, за зайчето- здравото зайче е с мърдащо носле, "живи" очи, скача, нослето му не е мокро и няма секреции по него и очите. Профилактични прегледи за зайците няма, всяко водене на вет е стрес. Моят съм го водила два пъти, мир на праха му, не съм го и ваксинирала, защото нямаше контакт с други зайци и външни животни. Ще е добре да му вземеш голяма клетка и да намериш вет, който да разбира от зайци.


Отговор 2 от Вики

09:21ч
30.10.2016г.

Благодаря. Щом Олга и Елза се бият толкова, в крайна сметка, едната някога ще хване пътя (вероятно Олга). Леля ми иска да вземе Олга в нейния двор, но ако има малки или е бременна е невъзможно да я преместим! Възможно ли е да има малки? Трицветнюшка и Гошка на Теди са родени от една майка, различни котила, а разликата им е само 3 месеца! Олга не изглежда като котка майка, но се държи като такава! Вече наистина съм объркана! За Борис-знам, че не е необичайно за един котарак да има рани, но чак пък висяща кожичка, и то от вътрешната страна на носа! Надявах се да ми препоръчате нещо, с което да третираме носа му и да му стане по-добре. Обикновено използваме Йодасепт, но в случая става дума за вътрешната страна на ноздрата. За зайчето: ние през лятото живеем на село, където ми се иска да го пускам да се разхожда по тревата, а там имам и други животни. В такъв случай необходима ли е ваксинация?


Отговор 3 от Eva

09:03ч
31.10.2016г.

Първо, не се притеснявай за Олга и Елза, нормално е да се бият. Например Тиго, на Asen го бие майка му, но ще видиш, че когато Елза порасне, Олга няма да я бие толкова. Невъзможно е да е бременна, щом коремът и ни е подут, а не може и да е родила, защото тогава ще и се виждат млечните жлези. На Самира и давайте по една лъжица фъстъчено масло на седмица. Знам, че това се отнася за котките и те към сигурна как е при кучетата. Ако наистина се притесняваш за нея, я заведете на вет. Опънете внимателно кожата и издърпайте кърлежа, а най- добре ще е да ги заведете за вътрешно и външно обезпаразитяване.
За носът на Борис- кой знае къде е ходил да се бие! И на моя така има рани по носа, където се бил с други котараци, но ще е добре и него да заведете на вет.
А пък за зайчето- Съжалявам, но аз не разбирам от гризачи, нито пък съм имала и не мога са ти кажа!
Успех с животинките, дано бързо се оправят!


Отговор 4 от Eva

09:04ч
31.10.2016г.

А фъстъченото масло при котките, се дава да наднормено тегло. Съжалявам за спама!


Администратор

Въпросът е заключен!


Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...