Правила за публикуване на въпроси!

Въпрос от Вики

От: 10:27ч 19.08.2016г.

раздел: Гризачи

Здравейте! Искам да ви питам нещо много важно. От два дена хамстера ми има това образонание точно пред дупето. Или на дупчицата от където ходи по малка нужда. То се появи изведнъж миналата сутрин. Не забелязвам никаква примяна в поведението й. Само където от време на време го ближе и лапа. В интернет не намерих абсолютно нищо. Моля помогнете!

Отговори

Отговор 1 от Маги

10:58ч
19.08.2016г.

При животните, както и при хората има най-различни видове тумори, те се делят на доброкачествени и злокачествени. Структурата на тъканите на доброкачествените тумори е подобна на структурата на оригиналната тъкан. Злокачествените тумори се състоят от качествено променени клетки на тялото.

За разлика от различни отоци, получени при травми, възпаления и др, тези тумори растат за сметка на размножаването на клетките, които се трансформират от нормалните в туморни.

Когато расте доброкачествен тумор, той компресира, отмества или раздвижва нормалните тъкани около него, но не се слива с тях.
Освен това, доброкачествените тумори най-често се ограничават до капсулата и лесно се отделят от околните тъкани.

Злокачествените тумори- рак, саркома, карцинома и др. растат, проникващи в различни посоки в околните тъкани. Те нямат капсули, тези тумори дават метастази, чрез лимфата и кръвта туморните клетки преминават в други участъци на тялото и пораждат нови тумори. Метастазите могат да се появят също в резултат на пренасяне клетките при оперативното им премахване.

Тумори на кожата и лигавицата на устата

Тумори на кожата има при мишките, плъховете и зайците.

Папиломата е плътно образувание с различни размери, понякога някой от тях приличат на брадавици.

При зайците папиломата е доброкачествен тумор на кожата предизвикан от вирус. Заболяването възниква при контакт на здрави животни с болни, при увреди на кожата,появили се и при ухапване от насекоми.

Скрития период на заболяването е от един до три месеца.

Инфилтрирания в клетките на кожата вирус предизвиква ускорен растеж на епитела, образуването в близост до клетките, покриващи кожата, проникват в съединителната тъкан, на която клетките също започват силно да растат.

В началото на заболяването при зайците обикновено е в областта на корема, шията, раменете, има удебеляване на кожата. След 4-5 дни се образуват малки подутини, по-късно достигат 3 мм в диаметър. Близко разположените папиломи се сливат, превръщат се в брадавично- рогово образование, в което някой папиломи са повдигнати над кожата на половин-един см.

Папиломите се състоят от съединителна тъкан, върха на която е епител. В центъра на много по-обрасли папиломи често възникват мъртви зони.
Общото състояние на зайците с папилома е нормално.

Където и да се образуват папиломи, поставянето на диагноза не е трудно, поради характерния им вид.

Има няколко метода на лечение:
1. За премахване на папилома, разположена на кожата, с успех се прилага antiverrutsinovuyu паста, която се нанася 2-3 дневно на тумора и се втрива внимателно 1-2 мин. За да не се ближе обработения участък, се поставя превръзка или яка.
2. Друг лесен начин да се отървете от папилома на кожата: прави се отвара от картофени обелки и с нея се обработва тумора. Те бързо и лесно се свиват.

Освен това кучетата и други животни може да се лекуват с млечен сок от корените на глухарчето, каша или сок от чесън, сок от жълтениче.

Зайците се избавят от папиломи с мускулна инжекция кръв взета от вената, също така с ваксина,приготвена от тъканите на папиломата.

Онкогенния вирус предизвиква остеосаркома при мишките, болните животни започват да куцат, а в зоната на поражение възниква оток. След това болната лапа на мишката се подува. Ако е засегната една от задните лапи, в изостанали случаи тумора и предизвикания от него оток достигат огромни размери, лапата се оказва вътре в образованието.

При кучетата, птиците, влечугите, при всички животни живеещи в домашни условия е трудно да се установи точно кой вътрешен орган е засегнат. Диагнозата се поставя след смъртта на животното, по време на аутопсия.
Когато тумора достигне значителни размери се появяват симптомите на заболяването, често те са характерни и за други заболявания на някой орган.

Тумори на млечните жлези

Доброкачествени и злокачествени има при мишките и плъховете. Сред всички известни тумори при плъховете почти 94% от тях са на млечните жлези.
Лечението е хирургично.

Честота от възникване на тумори при плъховете също зависи от възрастта, животни на възраст от една година до 18 мсеца тумори се срещат при 5 % от тях, но когато са на възраст от 26- 30 месеца, почти при всеки четвърти има тумор.

При хамстерите на възраст до една година има само при 5/100.И след като хамстерите живеят в продължение на две години, тумори се появяват почти при всеки втори.


Отговор 2 от Маги

10:59ч
19.08.2016г.

Добре ще е да се заведе ветеринар


Отговор 3 от Вики

14:08ч
19.08.2016г.

Благодаря ти много! Наистина много ми помогна.


Отговор 4 от Маги

14:28ч
19.08.2016г.

За нищо. Все пак тук става въпрос за живота на това мъниче.


Отговор 5 от Вики

11:34ч
20.08.2016г.

Много добра новина. Тъкмо когато взех Ая да я заведа на ветеринар видях че образованието се е пукноло и вече го няма.


Отговор 6 от Маги

11:37ч
20.08.2016г.

Но все пак трябва да я заведел на ветеринар


Администратор

Въпросът е заключен!


Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...