Правила за публикуване на въпроси!

Въпрос от Илияна

От: 11:19ч 04.06.2016г.

раздел: Гризачи

Здравейте!
Нашето семейство ,ами ние сме зайцевъди.
Миналата година имахме проблеми с болеста миксоматоза. Най-малките зайчета оцеляха, оставихме две от тях. Едната зайка роди и сега едно от тях боледува. След като се укучи и другата роди, но в момента всички 9 малки са болни и едно от тях го загубихме ...
Подуват им се стомасите,някои от тях имат запег,други имат разтройство и само едно от тях яде. Моляви за помощ ,каква е тази болест, имате ли идеи каква може да е?
Ами това беше...

Отговори

Отговор 1 от Ивелина

13:29ч
04.06.2016г.

Болестта очевидно е заразна. Отделете здравите и потърсете ветеринар за болните.


Отговор 2 от Глория

17:42ч
05.06.2016г.

Зайците се ваксинират и обезпаразитяват, както другите домашни любимци! Естествено ваксините са срещу болести по зайците като Миксоматозата, Хеморагична болест, Пастьорелоза, Листериоза, Паратиф. Като срещу последните три се ваксинират при епидемии. Има комплексни ваксини. Първата ваксина на зайчето се прави след втория месец и после веднъж годишно. Ваксинират се само здрави зайци, срещу тези болести мисля, че няма лекарства за след като са се разболели. Гледам, че ги пускате навън, което значи, че трябва да ги обезпаразитявате на всеки три месеца със специални препарати, които понасят на зайци. Кучешките НЕ стават! Ако бяхте ваксинирали възрастните вероятно да не се е случило. Консултирайте се с лекар!


Отговор 3 от Илияна

22:11ч
05.06.2016г.

Благодаря за отговорите, но трябваше да обясня по-подробно. Днес нещата се промениха. От тези зайчета на снимката умряха 2 (тези които имаха разтройство) ,но не знаем още защо. И само да кажа ,че ги разделихме преди два дена и не,не ги пускаме,баща ми ги остави в гаража само за два дена,за да видим дали ще се раздвижат и да се оправят.
За сега не са се променили. Върнахме ги в зайчаника и толкова...


Отговор 4 от riki

15:57ч
13.06.2016г.

Аз никога не съм гледала зайци но ето статиите които открих погледнете и в интернет там ги пишат професионалисти:
Една от най-разпространените болести по зайците с висока смъртност, нанасяща големи загуби на зайцевъдството у нас. Причинител на пастьорелозата у зайците е бактерията Pasteurella multocida.

Пастьорелите са обитатели на лигавицата на горните дихателни пътища на всички зайци, но болестта се разпространява по дихателен път при намаляване на защитните сили на организма. Предразполагащ фактор за появата на заболяването е лошия микроклимат в помещенията (резки температурни промени, влажен въздух, лоша вентилация, тъмни нехигиенични помещения). Пренасянето и разпространението на пастьорелите може да се осъществи и чрез кръвосмучещите насекоми. Източник на инфекцията са болните животни чрез носните секрети, изпражнениетяи урината. Заболяването се проявява най-напред при неохранени животни със слаби защитни сили, но по-къснозасяга и напълно здрави животни. Затова още при първите случаи на заболяване трябва болните зайци да се изолират от останалите.


Пастьорелозата по зайците се явява три форми: остра, подостра, и хронична. Инкубационният период е от едно денонощие до 7-14 дни. Острата форма протича светкавично. Животни здрави вечерта на сутринта се намират умрели. Заболяването при подострата форма започва с повишаване на температурата до 41-42 градуса, при което зайците губят апетит, угнетени са и дишат тежко. Смъртта настъпва след 2-3 дена. Хроничната форма се проявява като ринит (заразна хрема). Заболяването започва със слизести секрети от носа, които впоследствие стават гнойни, засъхват около ноздрите и образуват корички, като затрудняват дишането. С предните си лапи зайците се опитват да премахнат залепналите кори, които ги дразнят, и по този начин със замърсените си крака пренасят причинителите на заболяването върху очната лигавица и тя се възпалява. Като усложнение на хроничната форма при пастьорозата може да възникне пневмония и абсцеси по тялото, съдържащи сметаноподобна гной.
Тест за пастьорелоза:


Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци и микробиологичните изследвания.


Туберкулоза при зайците

Характерно, хронично инфекциозно състояние, което се отличава от другите болести по зайците с появата на възелчета (туберкули) в различните органи, които казеозират и в последствие калцифицират. Заболяването е разпространено повсеместно и от него се разболяват почти всички видове животни и човекът. Най-често боледуват зайците, тъй като са най-чувствителни към това заболяване.

Причинители на на туберкулозата са няколко вида бактериите Mycobacterium tuberculosis.
В изсушено състояние туберкулозните микробактерии се запазват до 7 месеца, при гниене издържат до 40 дни, в заразено месо – до 1 година, а в почвата- до 2 години. Топлината ги убива – при 100 градуса за 1 минута, при 80 градуса – 10 минути. От дезинфектантите 4% формалин ги убиват за 12 ч, 5% лизол и 5% фенол – за 24 часа, 5% хлорамин и 5% хлорна вар – за 6 часа.

Източникът на заразата е болното животно, замърсените с причинителя помещения, инвентар, при хранене на животните.
Туберкулозните микробактерии, проникнали в организма аерогенно или чрез храната, предизвикват на мястото на проникването локално възпалително огнище – туберкули и поражения в местните лимфни възли. В зависимост от защитните сили на организма огнището се ограничава или по кръвен път се разсейва из целия организъм.

Видео с модел на туберкулоза при заек:


Инкубационният период е от 16 до 45 дни. При заразяването през дихателните пътища се появява кашлица, забележимо отслабване, водещо до смърт на животното. Ако входната врата на заразата е стомашно-чревният канал, заболяването протича с диария, липса на апетит. носни секрети, кихане и повръщане.


Бронхосептикоза при зайците (бордетелна инфекция)

Една от многото заразни болести по зайците. Причинител на болестта е бактерията Bordetella bronchiseptica, която обитава горните дихателни пътища. Боледуват предимно зайкините при бременност, при което често абортират. Заболяването протича продължително. Зайците остават дълго време заразоносители. Причините за появата и разпространението на бордателната инфекция са: лошият климат в помещенията и неправилният режим на хранене на животните. При зайците болестта протича с остро изразен ринит (възпаление на носната лигавица), висока телесна температура, поява на хрипове и развиване на бронхопневмония, която силно изтощава животното и завършва обикновено смъртоносно. При подобряване на зоохигиенните условия е възможно самоизлекуване на заболелите животни.


Тайзерова болест при зайците

Болестта е открита през 1917 г. от Тайзер. Причинител е бактерията Bacillus piliformis. При зайците заболяването протича с профузна диария. При хронична проява животните губят своята жизненост, изглеждат настръхнали, а тези които преболедуват, придобиват имунитет. Това е една от редките болести по зайците.


Инфекзиозен стоматит по зайците

Заразно заболяване, което се характеризира с поражения по лигавицата на устата и езика. За разлика от останалите болести по зайците тази се причинява от вирус, който се намира в урината, кръвта, фекалиите, слюнката и епитела на поразената устна лигавица. Вирусът не издържа на високи температури (при 60 градуса загива). Пряката слънчева светлина също го убива бързо.

Приема се, че подобно на херпесния вирус у човека вирусът на инфекциозния стоматит по зайчетата е широко разпространен и нормално се намира по епителната повърхност на устната кухина. При понижаване защитните сили на организма вирусът предизвиква възпаление на устната лигавица. Заболяването възниква често вторично и при други болести. Боледуват най често зайци на 25-40 дневна възраст. По-рядко заболяват 2-3 месечни зайци. Болестта се проявява клинично с обилно слюнотечение, поради което гърдите, шията, предните крака и междучелюстното пространство са замърсени и намокрени. Устата на болните зайчета има неприятна миризма. Животните не могат да се хранят и слабеят. Заболяването се разпространява бързо и в продължение на 10-15 дена може да обхване всички зайчета. Може да се проведе дезинфекция на клетката с бензинова лампа.


Миксоматоза по зайците

Остро заразно заболяване, протичащо с възпаление и подуване на клепачите, устните и появата на псевдотумори. Причинителят е шарков вирус, устойчив на химични дезинфектанти (с изключение на 1% формалин), на изсушаване, на студ а във вода преживява два дена. Чувствителен е към топлина (инактивира се за 30 минути при 50 градуса по C).
Миксоматозата е една от редките болести по зайците към която най-чувствителен е дивият заек-подземник и домашният заек (Oryctolagus cuniculus).

Заразоносители са болните животнни, които са източник на инфекцията. Заразяването става главно през кожата, като преносители са насекоми – главно комари, бълхи, кърлежи, мухи и др. Заразяването може да стане и през устата, през лигавиците на конюнктивите и устните. Инфекцията може да бъде пренесена посредством транспортни средства, птици, човек. Инкубационният период 2-6 дена. Заболяването протича в две форми – остра и подостра.
Симптоми на миксоматоза по зайците:

Острата форма при зайците се проявява с възпаление на клепачите, сълзене, загнояване на очите. Засягат се устните, анусът и външните полови органи, които се подуват и зачервяват. По кожата се появяват тумороподобни образувания, които се откриват чрез напипване на очите и клепачите. Смътността е много висока (90%). При подострата форма признаците са същите, но се проявяват по-слабо и обикновено животните оздравяват. Засягат се също белите дробове и черният дроб, бъбреците, яйчниците и семенниците. Известна част от преболедувалите животни остават стерилни – особено мъжките.


Кокцидиоза при зайците

Една от най-често срещаните болести по зайците, която особено силно се проявява при младите зайчета. Високата смъртност налага строги мерки при констатиране на това заболяване. Проявява се в три форми: чревна, чернодробна, и носна. Много често обаче те се срещат едновременно. Причинителите при трите форми са различни (например на чернодробната кокцидиоза е Eimeria stiedae, на чревната E.media, E. perforans и др.)


Еймериите имат сложен цикъл на развитие, от който само най-устойчивата, съдържаща в себе си инвазиоспособните спорозоити форма – ооцистата, причинява заболяване. Погълнатите с храната и водата ооцисти (по-точно техните спорозоити) се загнездват в епителните клетки на лигавицата на тънките черва или на жлъчните канали в черния дроб. При чревната форма кокцидиите разрушават лигавицата на червата, което се проявява с подуване на корема, диария (в много случаи кървава), често сменяна със запек, загуба на апетит, омърлушване и слабеене. Уринирането е често, като зайчетата изпитват силна жажда. При младите зайци тази форма на заболяването протича бързо, обикновено със смъртен изход. При чернодробната форма (протичаща хронично за 30-50 дена) се забелязва жълтеница на видимите лигавици (уста, очи, вагина) и конвулсии. За разлика от чревната форма се появява силно възпаление на носната лигавица и конюнктивита, проявяващо се със слизестогнойни изтечения от носа, обилно сълзене и оток около клепачите. Очите и носът се покриват с корички от секрет. При по-леки форми на протичане се наблюдава спонтанно оздравяване, като при това се създава имунитет за около 1 година.


Ушна краста по зайците (псороптоза)

Крастните кърлежчета (Psoroptes coniculi) са причинителите на този вид болести по зайците. Заболяването се предава при контакт между здрави и болни зайци (внасяне на новозакупено животно, без да е било карантинирано, или при покриването на зайкинята от болен мъжкар). Заболяването е характерно само за зайците – от него не боледуват други животни. При засегнатите от ушна краста кожата от вътрешната страна на ухото е силно възпалена и покрита с множество струпеи. Животните чувстват силен сърбеж, поради което тръскат главата и чешат ушите си. Ако възпалението стигне до вътрешното ухо, се получава възпаление на равновесно-слуховия нерв и изкривяване на шията и главата – заекът трудно се храни и обикновено умира.


Как да избегнем получаването на ушна кал при зайците?

За да се избегне появата на ушна кал и краста е добре да имате подходящ разтвор, с който да пръскате вътрешната част на ушите на зайците. Препоръчително е да се пръска периодично и клетката на зайците. Повечето зайцевъди използват Айкън, като се смесват 1-2 ml в шише с вода (за предпочитане с пулвилизатор). Пръска се в ушите на зайците почти всеки ден. За дезинфекция на клетката се изкарва животното, водата и храната. Друг предпочитан медикамент за справяне с проблема е Ектолуцил спрей. Препаратът се използва външно, като се пръскат от разстояние (10-15 см) инфектираните части веднъж на ден в продължение на три дни. След тридневното третиране се прави почивка (10-15 дни) и отново процедурата се повтаря до изчезване на проблема. Важно е клетката за зайците да се поддържа чиста и да се дезинфекцира периодично. При нови попълнения е възможно да се сблъскате отново с краста по зайците. Хубаво е на 14 дни животните да се пръскат профилактично.


Възпаление на храносмилателния апарат

То е едно от най-често срещаните състояния при малките зайчета. Причина за неразположението при малките е свързано с отбиването и храненето с неподходящи храни. Клиничните признаци най-често се проявяват с диария, общо отслабване, липса на апетит, настръхване на козината, вялост и загуба на свойствената подвижност.


Метеоризъм и тимпания (подуване на корема при зайците)

Тази болест не е заразна и се наблюдава в следствие на смяната на храната. Обикновено рязкото преминаване от суха към зелена и сочна храна предизвиква храносмилателни разстройства. Заболяването настъпва и в резултат на неправилно хранене – даване на голямо количество прясно окосена люцерна, детелина, росна трева или плесенясъл и загнил фураж. Стомахът и червата са изпълнени с газове от ферментирала храна, поради което коремната област е силно подута – това е най-важният признак на заболяването. Зайците са неспокойни проявяват признаци на задушаване. Коремните стени се опъват и подуването на стомаха личи ясно. Ако не се вземат мерки, смъртта настъпва след 3-4 часа от задушаване. Подобрение може да настъпи скоро, ако на зайците се дадат веднага нужните медикаменти. Коремната област внимателно се масажира и след това им се дава възможност за движение.


При този вид заболяване е добре да потърсите помощта на ветеринарен лекар от вашият град.


Рахит при зайците (остеомалация)

Рахитът при зайците е една от незаразните болести. Жертва на тази болест стават обикновено малките зайчета. Причина за заболяването се дължи на недостиг на калций и фосфор в храната. Първите признаци на рахита са промените в апетита на зайците, тъй като става извратен – животните гризат стените (за да си набавят калций и фосфор), понякога ядат изпражненията си. Може да се появи диария, а поради липса на калций и фосфор костите стават меки, изкривяват се и се деформират.

ето и втората:
Причинителят на болестта е вирус, който е много устойчив в околната среда.
Болестта протича мълниеносно с много висока смъртност, засяга зайци на възраст над два месеца и води до ликвидиране на цели ферми.
Заразената ферма остава продължително време опасна за заразяване. За дезинфекция се прилагат следните разтвори: 5 - 7% формалин загрят до 60 гр, 5 - 7 % хлорна вар или 3% сода каустик двукратно през един час. Металните клетки може да се обгарят, а хранилките и поилките да се изваряват в 5% р-р на калцирана сода за 30 мин. Вирусната хеморагична болест засяга зайци на възраст над два месеца независимо от породата и пола. Болестта не се предава на други видове животни и на човека. Заразата се разпространява от болните зайци чрез изтеченията от очите, носа, изпражненията и урината. Болестта много лесно се разпространява от хора, котки, кокошки , мухи, праха от заразеното помещение. Кожите и месото, а най-вече кръвта на закланите зайци съдържа много зараза.
Признаците на болестта са твърде нехарактерни, инкубационният период е от 48 до 72 часа. Болестта продължава от няколко часа до един два дни. Животните са в треска, отказват храна, умърлушени са, понякога имат кръвотечение от носа. В началото тези признаци може да липсват - зайци които дори не изглеждат болни, изведнъж започват да треперят и за няколко часа умират. Ако се заколи болен заек се виждат кръвоизливи по сърцето, белите дробове, червата, бъбреците, черния дроб е набъбнал. Поставянето на диагноза винаги налага изследване на наскоро умрели зайци от ветеринарен лекар. Забранява се клане или изследване на умрели животни в стопанството. Преживелите зайци получават доживотен имунитет, но израстналите над два месеца, ако не се вземат мерки, заболяват след навършване на възрастта. Фермата се предпазва от заболяване чрез охрана и недопускане влизането на хора или други видове животни. Трябва да се поддържа висока хигиена, редовно почистване на хранилките и поилките, ежедневна смяна на постелята, забранява се съешаването на зайците и изнасянето им навън. Влизащите за почистване и хранене на зайците да дезинфекцират обувките, дрехите и ръцете си. Незаболелите животни се ваксинират и придобиват защита за една година. Извършва се ежедневна дезинфекция на целия район. Мерките за предпазване и борба срещу болестта трябва да се организират и да обхващат всички зайцевъдни ферми от едно населено място поради бързото разнасяне на заразата.


Администратор

Въпросът е заключен!


Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4256

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 92

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...