Правила за публикуване на въпроси!

Въпрос от Вики

От: 21:37ч 19.06.2014г.

раздел: Кучета

Вижте какво намерих в нета пуснах го в блога но ако не го одобрят да знаете:
Агресивни породи кучета

Говорейки за агресивни породи кучета, много хора имат погрешни схващания по въпроса. Някои съдят по размера на животното, други по горчивия си опит от инцидент по изключение. Проявата на агресия е с цел - сплашване на други животни и хора, демонстрация на надмощие или точно обратното - несигурност и защита. Реакциите на голям брой индивиди от определена порода я характеризира като цяло. Специално внимание на поведението на кучето трябва да се обърне, когато е още малко и го избирате. Преценете дали е прекалено плахо или пък е побойникът в групата, дали ръмжи и лае често. При такива кученца има по-голям шанс да проявят агресивно поведение в бъдеще.

Не съдете кучето по външния му вид! За изненада на много хора, едни от любимците, които хапят най-често са малките пудели и джак ръсел териерите, например. За сметка на това, нюфаундлендът, с плашещите си размери, е от най-добродушните.

Породите не могат да бъдат разделени категорично на "опасни" и "безобидни", защото има различни фактори, определящи характера на кучето. Възпитанието играе главна роля в това дали животното ще е агресивно или послушно. "Лоша порода" не съществува. Всички кучета са социални същества, подлежащи на тренировка и обучение, ако не го извършим правилно, то проблемът е в самите нас, не в кучето. Породи като небезизвестните, набеждавани по целия свят като агресивни, питбул и ротвайлер могат да бъдат мили душички, а малки, пухкави породи - зли и безкомпромисни. Не подценявайте възпитанието на животните, то е основата, на която градят характера си!

Все пак, има породи, които са доказано по-податливи на агресивни изблици. Ето някои от тях:


- Чау-чау - привързани към един човек, те приемат само него за господар и не търпят заповеди от други лица. Често проявяват агресия към непознати хора. Нападат без предупреждение и са упорити и свирепи бойци.

- Ротвайлер - кучета със силно изразен характер. Своенравни са, обичат да се налагат и ако в ранна възраст не им се изясни кой командва, може да последват неприятни инциденти. Отново ревностно пазят стопаните си. Захапката им е изключително силна и започнат ли битка - продължават я до край. Фразата "Хапя, само за да сплаша" при тях категорично не важи.

- Староанглийска овчарка - отново привързани към собствениците си, ревниви са, бранят ги от всеки, доближаващ се до тях.

- Чихуахуа - често не са добронамерени към деца. Предпочитат компанията на възрастни хора и игра с играчки.

- Малки пудели - плахи по природа, те често се чувстват застрашени, дори да не е така. Обикновена игра и боричкане от ваша страна, може да бъде възприето като нападение от тях, затова често хапят.

- Дакел - не са известни с търпението си. Бързо го губят и са избухливи.

- Джак ръсел териер - прекалено борбени, изискват обучение в съвсем ранна възраст, за да се предотвратят бъдещи проблеми.

- Кокер шпаньол - податливи са на генетично заболяване, известно като "синдром на яростта". Изразява се в спонтанно и непредизвикано насилие не само към непознати, но и към членове на семейството. Не е лечимо и на много стопани се налага да приспят любимците си. При първи забелязани симптоми, кучето трябва да се заведе на ветеринар, за да се установи дали не страда от тази болест.

- Пекинез - не обичат непознати и трудно допускат нови хора до себе си.

- Мини пинчер - страдат от така наречения синдром "Голямо куче в малко тяло". Комплексирани от размера си, те често се държат агресивно при всякакви поводи.

А ето и някои породи, известни като много агресивни, които всъщност не са. При правилно отглеждане могат да бъдат чудесна компания и приятели:

- Питбул - могат да бъдат изключително мили и игриви, ако са обградени с любов и грижи от самото си раждане. Те не са отделен вид животни. Използването им като бойни кучета поради физическата структура и всеотдайния им, борбен характер са наложили мнението, че всеки питбул е машина за убиване. Това далеч не е вярно. Много са чувствителни и съдят околните по отношението им към тях. Усетят ли пренебрежение, заплаха, физическо насилие - те бързо преминават в защита и започват борба. Ако малко кученце е било малтретирано, то вече като възрастно животно, помни това и се ръководи от него. Затова е изключително важно как ще се запознаят с околния свят от раждането си и какво впечатление ще остави той у тях. Имат известа вродена нетърпимост към други животни, но не и към хора, а това също може да се "коригира" с правилно възпитание. Но не подлежат на превъзпитание.

- Боксер - много са добри и грижовни към деца.

- Мастиф - много тихи животни, много са схватливи и лесно се поддават на обучение, с което лесно може да бъде избегнато агресивното им поведение.

- Немска овчарка - семейни кучета, обожават деца и се грижат за тях като за свои. Нападенията от тази порода са предизвикани предимно от усещането, че семейството е заплашено.

- Ротвайлер - присъстват и в тази "категория", защото основна част от обучението им е да се осъществи връзка със собственика. Недоверчиви са, но спечелите ли веднъж уважението и доверието им, не бихте имали каквито и да било проблеми с тях.

Запомнете, че кучето става такова, каквото го възпитате да бъде. Независимо от породата, то може да се държи изключително мило, но и да проявява агресивно, дори свирепо отношение. Всяко куче усеща нагласата ни към него и това определя поведението му. Отгледани с необходимите грижи, всички породи могат да бъдат чудесни приятели.

Отговори

Отговор 1 от Holmes

21:43ч
19.06.2014г.

Всяко куче може да е агресивно-това най-често се дължи на неправилно възпитание, защита на някой, който обича или "насъскване" по някой


Отговор 2 от Паолина

21:44ч
19.06.2014г.

Чао-чао?? Не, в никакъв случай! Съседите ни във Варна имат едно чао-чао. Мен ме видя чак като стана на 2-3 години и буквално дойде да го погаля.. не прояви агресия. С баща ми изобщо не са се запознавали, макар че той си живее във Варна, а аз ходя само за ваканциите. Мисля, че Чао-чао не е агресивна порода А Ротвайлерите също. Ако от малки са научени погрешно - да! Проявяват агресия.Ако са бити - също, но ако са гледани с любов, грижи и добро обучение - не


Отговор 3 от Вики

21:51ч
19.06.2014г.

И леля ми има чал чал и волбще не е агресивно но тук се говори за истинските им инстинкти а не за това как са обучаване . Чал чал са агресивна порода. И много ясно че ако лигавиш едно куче то колкото и да е агресивно по природа то ще се разлигави .


Отговор 4 от Holmes

21:52ч
19.06.2014г.

Вики, да го обичаш, не означава да го лигавиш


Отговор 5 от Вики

21:54ч
19.06.2014г.

Ако съм казала такова нещо си истривам профила чесно. Та аз да съм казала като обичаш кучето си го лигавиш ?


Отговор 6 от Holmes

21:56ч
19.06.2014г.

Но, кой е казал, че трябва да го лигавиш?И аз моя Душко го лигавя, но е отличен пазач


Отговор 7 от Вики

22:00ч
19.06.2014г.

Този няма да го трия защото съдържа ценна информация


Отговор 8 от Nidalee

22:00ч
19.06.2014г.

агресивна порода - НЯМА!
Едно куче да се определи като агресивно
НЕ Е ЛЕСНО! Много рядко се намира наистина
непоправимо - агресивно поведение у куче .
За всичко си има причина .


Отговор 9 от Dreamer

22:18ч
19.06.2014г.

Това за дакелите ми се е случвало вече...поне не беше с всичка сила да ме захапе...


Отговор 10 от Селина

01:35ч
20.06.2014г.

Нидалее е права.
Няма лоши кучета има лоши стопани


Отговор 11 от Iva

11:32ч
20.06.2014г.

За мини пинчера съм съгласна!Преди мама гледаше две кучета-мини пинчерка и арлекинка.Те бяха невероятно добри и се галеха на всеки минаващ по край тях.Сегашното ни куче (Мойра)хапе и лае всички (освен нас).Може би тя е по-комплексирана от другите две!Може би наистина е някое голямо куче в малко тяло


Отговор 12 от Ванеса

13:08ч
20.06.2014г.

отговор 4-


Отговор 13 от Вики

14:09ч
20.06.2014г.

Съгласна съм с Ива


Отговор 14 от Еви

14:13ч
20.06.2014г.

Няма лоши животни има само лоши хора!Когато не въспиташ животното си то ще е лошо естествено!


Администратор

Въпросът е заключен!


Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4252

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 44

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...