Костенурки


Червенобуза костенурка


  Едни от най-старите животни на планетата са костенурките. Те принадлежат към клас Влечуги. Разпространени са на всякъде по Земята, с изключение само на Антрактида. Срещат се изцяло сухоземни, както и морски и сладководни видове.
   Характерната черта на костенурките е наличието на черупка. Размерите и теглото на различните видове варират от 10-тина сантиметра и няколко грама до почти два метра и над половин тон – 590 кг. Костенурките са студенокръвни животни.
  Най-разпространената у нас водна костенурка е червенобузата костенурка. Размерът ѝ достига 20-30 см, като това става в рамките на 3-4 години, което означава, че взетият първоначално аквариум, трябва да се смени. Когато достигне 30 см, костенурката ще има нужда от аквариум с дължина 1 метър. Той трябва да има както водна, така и суха част, на която да се препича. Светлината и топлината помагат за образуването на витамин D3, който е необходим за здравината на черупката. Препоръчително поставянето на аквариума на слънчева светлина. Наличието на УВ лампа е задължително. Нейната светлина трябва да е насочена към сухото място в аквариума. Водата в аквариума трябва да се сменя редовно, защото костенурката се храни там и извършва физиологичните си нужди там. Това благоприятства развитието на микроорганизми, които могат да навредят на здравето ѝ. Преди да бъде сменена водата трябва да престои 24 часа, за да се отдели хлора в нея, тъй като той може да предизвика инфекция на очите. В последствие костенурката отказва да се храни и може да се стигне до фатален край.
  Пълноценното хранене на костенурката включва зеленчуци, бяло, сварено пилешко месо и скариди. Необходимо допълнително да се приема калций за развитието на костната система и черупката. Смяната на черупката в домашни условия е резултат от порастването на костенурката. Няма точно определен период от годината, през който се случва това. Когато започват да си сменят черупката, костенурките започват да се люспят. В този период е необходимо да се дава допълнително калций, за да се втвърди новата черупка. В естествена си среда костенурките изпадат в зимен сън, поради падането на температурата. Ако температурата се поддържа, в домашни условия, това може да не се случи. Преди да изпадне в зимен сън, те започват да се хранят повече. А след излизането от зимен сън, трябва също да се осигурят повече храна и витамини.

Сподели в:

Ключови думи:

червенобуза костенурка, костенурка, пълноценното хранене костенурка,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори