Папагали


Амазона


  Териториите, които папагалите амазона обитават в природата са горите на Южна и Централна Америка. Отличителен техен белег е ярко зеленото оперение на тялото.
  Амазоните са много социални, инетелигентни и общителни птици. Те са едни от най-големите бъбривци и имитатори сред папагалите. Поддават се лесно на обучение и бързо се адаптират към нова околна среда. Но ако не им се отделя много внимание, могат да станат агресивни, което ги неподходящи домашни любимци за хора без опит в отглеждането на птици и свободно време.
  Амазоните са големи папагали - достигат височина около 40 см, поради което имат нужда от голяма клетка (60 х 100см и височина – 100, 150 см, ) или волелиера. Менюто им включва семена, ядки и плодове. По време на размножителния период (започва през април и май, и продължава цяло лято) амазоните стават по-агресивни и по-шумни. Полова зрялост достигат на 4-5 години. Снасят от 2 до 4 яйца, които се излюпват след 29 дни. Продължителността на живота им около 60 години.
  Познати са 27 вида амазони, като едни от предпочитаните домашни любимци сред тях са:


  • Оранжево-крила амазона – опрението на този вид амазони е ярко зелено, като на главата имат синьо и жълто оранжево, а при полет се виждат и светло оранжевите пера на крилата. Тези птици са забавни домашни любимци, които обичат компанията на своите стопани и се привързват много към тях.


 


  • Белочела амазона – окраската на тези папагали е основно в зелено, като на челото си имат бяло и малко синьо. Около очите си имат червени кръгове, поради което неправилно са наричани „очилати амазони“. Белочелите амазони са много интелигентни птици, които са склонни да се привържат силно към един човек.


   • Синьочела амазона – името на представителите идва от оцветеното им в синьо чело. Те не са подходящ избор за хора, които живеят в апартамент, тъй като са доста шумни.


   • Петниста амазона – това е един от най-големите видове амазони. Теглото ѝ може да достигне 700 гр, а височината – 41 см. Основният цвят на оперението е зелен, като на темето има лилаво или синьо петно. Понякога се срещат представители, които наред със синьото или лилавото петно, имат и жълто. Тези папагали са известни като нежните гиганти сред амазоните, тъй като в сравнение с другите видове не са толкова агресивни.


 


Сподели в:

Ключови думи:

амазона, папагал, вид, петниста амазона, синьочела амазона, белочела амазона, оранжево-крила амазона

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори