Папагали


Розела


  Родината на папагалът розела е Южна Австралия. Характерна нейна черта е дългата стъпаловидна опашка и богатото цветово оперение. Размерът на тялото заедно с опашката е между 27 и 34 см, като половината от него се падат на опашката.  Най-често срещаните видове розела са:
  1. Пъстрата розела – характеризира се с ярко червени глава и гърди, бели бузи, жълто преливащо в зелено коремче, жълтозелен гръб и криле с черни щрихи и сини кантове по дължината на крилото, синя от вътре и зелена отвън опашка.  2. Жълто буза розела – основният цвят на окраската е ярко червеното, като при женските то е по-бледо, бузите са жълти, по гръба има черни щрихи до синьо зелени краски. Този вид е много спокойна и миролюбива птица.  3. Бледоглава розела – характерна е бледо жълтата глава с бели бузи, които имат син оттенък. Гърбът прелива от жълто до светло синьo зелен цвят, с черни щрихи, коремчето е светло синьо или зелено - синьо, а крилата имат лилави кантове. Бледоглавата розела е препоръчително да се отглежда самостоятелно, защото може да стане агресивна към други птици.  4. Червена (пенантова) розела – основният цвят на окраската е тъмно червен, по гърба има черни щрихи, бузите, гърлото, външните кантове на крилата и опашката са ярко сини.  Кафезът на розелата трябва да бъде много по-голям от този за вълнистите папагалчета или корелата. Размерите му трябва да бъдат минимум 120х60х60 см,  при условие, че розелата има възможност всеки ден по един час да лети свободно из стаята. Клетката трябва да бъде поставена в спокоен ъгъл, защитен от течение и ярка слънчева светлина, от жилището. В нея трябва да сложите хранилка, пойлка, чинийка за за по меката храна, чинийка с пясък, ваничка за бани, кацалки.
  Основната част от менюто на розелата са просото, канареното семе и овесът. В по-малки количества могат да се дават слънчоглед, орехи, пшеница и млечна царевица. Препоръчително е и да се дават по няколко брашнени червея на ден. Розелата обича също клонки с пъпки от бреза, топола, липа, листа от глухарче, круши, ябълки, моркови, пъпеши, грозде и др. През зимата е желателно в менюто да се добавят и кълнове. Водата трябва да бъде винаги прясна.
  Розелите се размножават лесно, но трябва да бъдат оставени на спокойствие, защото могат да станат агресивни една към друга. Женската снася от 2 до 8 яйца, от които след 20 – 24 дни се излюпват малките. С много търпение и постоянство от Ваша страна, въпреки че розелата не е добър оратор, може да научи отделни думи. Продължителността на живота ѝ е 20 години, дори и повече.

Сподели в:

Ключови думи:

розела, папагал, пъстра розела, жълто буза розела, бледоглава розела, червена пенантова розела, червена розела

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори