Канарчета


Канарче


  Канарчето е домашен любимец, който привлича със своята музикална памет и хубав глас, както и с яркото си оперение. Неговата родина са Канарските острови, откъдето идва и името им. Среща се още и на Азорските острови и Мадейра. Пренесено е в Европа от испанските мореплаватели. Канарчетата живеят на ята в естествената си среда, за това е препоръчително да се отглеждат по двойки.
  Окраската на канарчетата е разнообразна. Най-общо се разделя на светла и на тъмна. Срещат се и представители с шарка по окраската, както и качулати представители. Клетката трябва да бъде правоъгълна с рамери 60 – 100 см на дължина, 37 – 50 см на широчина и 60 – 70 минимум на височина. Тя не трябва да е поставена на течение и на ярка слънчева светлина, без да е осигурена сянка за канарчето. В клетката трябва да има кацалки и ваничка за къпане. Къпането трябва да става минимум 1 – 2 пъти седмично до обяд, после махайте ваничката от клетката. Водата не трябва да бъде топла. Никога не позволявайте канарчето да си легне мокро.
  Канарчето има нужда от прясна вода по всяко време. Основната част от неговото меню са зърнените смески, които може и да закупите от зоомагазина. Най-добре е главната съставка на храната да бъде канареното семе (80 %). Останалите проценти са за семето от рапица и флаксът. Просото трябва да е минимални количества. За да е пълноценно менюто, него се включват и зеленчуците – моркови, зеле, цвекло, плодовете – ябълка, круша, портокал (избягвайте меките плодове – кайсия, праскова и др.), листа от глухарче, цикория, маруля в неголеми количества, както и малко семки (1-2 пъти седмично, защото са много мазни). Необходимо е допълнително приемане на калций, който може да осигурите чрез специални минерални блокчета, кост от сепия или черупки от сварени яйца. Канарчето линее веднъж годишно, 6 – 8 седмици. По това време трябва да му осигурите качествена храна и да избягвате всякакъв стрес, защото в този период то е податливо към заболявания. Ако линеето продължава 12 седмици, заведете го на ветеринар, защото това може да бъде признак за заболяване.  
  Размножителният период е през фебруари и март. През този период трябва да се увеличи приемът на пълноценна храна. Мътенето продължава около 13 дни, мъжкият и женската се грижат успешно за 56 малки.
 

Сподели в:

Ключови думи:

канарче, домашен любимец

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори