Папагали


Папагал Жако (Сив Африкански папагал)


  Родината на папагала жако са влажните тропически гори в Африка, на територията на днешните Ангола, Конго, Сиера Леоне и Либерия. Това е най-разговорливият вид папагал.
  Дължината на жако достига около 32 см, а теглото му варира  между 320 и 500 гр. Както подсказва името му, окраската на оперението му е сива, като по нея има и по-светли ивици. Цветова разлика между двата пола няма. Различават се единствено по поведението – мъжките са кресливи и разговорливи от женските, и се привързват повече към стопанина си. Цветът на очите издава възрастта на папагала – сив цвят на очите имат малките птици до 4 – 5 месечна възраст, светло жълт имат индивидите на 7 – 10 месеца, а цвят янтар имат по-възрастните. Половата зрялост настъпва на четири години и половина. Развъждането на африканския сив папагал е трудно, тъй като живелите дълго сами птици и дивите птици не са подходящи за размножяване. В случай, че намерите подходящ партньор на Вашия любимец, ще наблюдавате брачен ритуал, който ще продължи няколко дни. След 15 – 20 дни женската снася 3 – 4 яйца. Малките се излюпват след 29 дни. В домашни условия продължителността на живота им е между 60 и 80 години, а в природата достига и до 100 години.
  Клетката на жакото трябва да бъде от метал, а не от дърво. Тя не трябва да се поставя на течение, на климатик, на директна, ярка слънчева светлина, на място с голяма панорама, близо до врата, отоплителен уред или телевизор. В клетка той трябва да се отглежда самостоятелно. Най-добре е едната от страните на клетката да бъде поставена до стена, което осигурява сигурност на папагала. Тя трябва да бъде достатъчно просторна, за да може седящият на кацалката папагал да си разперва крилата спокойно, без да ги опира в стените. Височината ѝ е необходимо да бъде не по-малко от 60 см, а размерите на основата да са 50 х 50 см. Вратичката на клетката трябва да бъде толкова голяма, за да може папагалът свободно да излиза и да каца на ръка Ви. За да не избяга любимецът Ви, клетката трябва да е снабдена със сигурна заключалка. Кацалката е препоръчително да бъде от необработено дърво. На нея папагалът си почива. Почистването с вода на кафеза е задължително, а поставянето на кедрови стърготини вместо пясък или хартия помага за избягването на паразити. За първия стадий от обучението, ще е необходима стойка на височина 90 см, която по-късно трябва да се смени с висока 120 см стойка. Те се привързват много към мястото си и промяната не им се отразява добре.
    Менюто на жакото включва основно зърнените смески, които се продават в зоомагазините. Може да разнообразите с ябълки, моркови, зеле, детелина или листа от глухарче. Изключително важно е Вашият африкански папагал да приема достатъчно калций. За целта трябва да поставите специални минерални блокчета, сепийна кост или твърдо сварено яйце с черупката в клетката. Винаги трябва да осигурявате прясна вода на папагала.
 Африканските папагали са много чувствителни и запомнят, ако се отнасяте лошо с тях. Нужна е нежност и търпение и Вашият папагал ще се превърне в много добър приятел.

Сподели в:

Ключови думи:

папагал жако, сив африкански папагал, най-разговорливият папагал, жако,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори