Гущери


Хамелион


  Семейството на Хамелионите принадлежи към класът на Влечугите. Разпространени са в тропиците, дъждовните гори, саваните, полупустините и степите в Африка, о-в Мадагаскар  и близките острови, Южна Европа и Азия. Само ареалът на обикновения хамелеон е по-голям.  
  Размерите на различните видове хамелиони са доста различни – най-малкият е 2,5 см, а най-големият 79 см. Окраската се променя в зависимост от дневния цикъл, настроенията, отблъскването на нападатели или готовността за чифтосване. Цветовата гама е доста широка. Очите са големи и могат да се движат самостоятелно в различни посоки. Крайниците завършват с два срещуположни  пръста с нокти, с които хамелионът се захваща за клоните. Опашката е изключително дълга и служи като пети крайник, но не може да регенерира, щом се пречупи, поради факта, че много древни животни.
  Хамелионът
има много дълъг език, който е по-дълъг от тялото му. Той не гони плячката си, а я издебва и я хваща, изтрелвайки езика си. В менюто му са включени скакалци, хлебарки, щурци, мухи и други насекоми. Препоръчително към храната да се добавя калций. Поради факта, че хамелионите не могат да пият вода от купичка, с пулверизатор трябва да се напръсква интериорът на терариума два пъти на ден. Те облизват капките вода от растенията и украсата. Терариумът трябва да има по-голяма височина от дължината, защото това са дървесни животни. Декорацията трябва да бъде от клонки и растения. За постелка може да ползва смес от пръст и пясък. Наличието на УВ лампа в терариума е задължително. Ако нямате опит в отглеждането на гущери, хамелионите не са подходящи за Вас.
  Като домашни любимци се отглеждат два вида  - Chamaeleo calyptratus и Chamaeleo jacksonii, като в България е разпространен първият. Тяхната родина е Африка. Разпространени са и на Хавайските острови, където местното законодателство забранява износа им, а за отглеждането има като домашни любимци е необходимо специално разрешение.
  Джаксън хамелионите са спокойни, но предпочитат да живеят сами, тъй като са териториално животно. Имат отличителни два рога на челото, които се използват за отбрана. Йеменският хамелион или Chamaeleo calyptratus има тюркоазен цвят с жълто-зелени ивици, преплетени със сини и сиви шарки. Продължителността на живота им варира от 3 до 5 години. През размножителният период женската трябва да се занесе при мъжкия, защото в противен случай тя няма да позволи оплождане, тъй като се чувства господарка на положението. Шест седмици след оплождането женската снася яйцата. Техният брой може да достигне до 50. Малките се излюпват след 6 месеца при температура 26 °С. При хамелеоните има и живораждащи видове.

Сподели в:

Ключови думи:

хамелион, обикновен хамелеон, chamaeleo calyptratus, chamaeleo jacksonii, джаксън хамелион, йеменски хамелион

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори