Горещите температури принуждават брадатите агами (брадати дракони) - вид австралийски гущери, да променят пола си, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се проучване, публикувано в сп. "Нейчър".

Авторите му от университета на Канбера са установили, че

представители на вида, които генетично са мъжки, се излюпват като женски, на свой ред се сдобиват с потомство и дори се  проявяват като по-качествени майки от генетично определените като женски екземпляри.

Начинът, по който се определя полът при брадатите агами се е променил до такава степен, че учените се опасяват от пълното изчезване на женските полови хромозоми.

"За пръв път потвърждаваме промяна на пола при което и да е  влечуго в естествена среда.

Резултатите от изследването ни показват до каква степен екстремните климатични проявления могат да повлияят върху биологията на даден организъм",

пишат в сп. "Нейчър" австралийските специалисти.

При някои влечуги, като например алигаторите и видове костенурки, полът се определя не от половите хромозоми, както при човека и други бозайници, а от температурите по време на инкубационния период.

Досега при брадатите агами полът се е определял от половите хромозоми.

Настоящото изследване разкрива при въпросния вид съвместно съществуване на двата начина за полово определяне, както и че геномът на тези гущери е чувствителен към климатичните промени.