480

1

Крокодили сърфират по океанските течения

Раздел: Влечуги

Категория: Други

   

Крокодили сърфират по океанските течения

Соленоводните крокодили живеят по естуарите на реки в Югоизточния Тихи океан, като се срещат от източна Индия до Фиджи и от южен Китай до северна Австралия, съобщава лондонският в. "Телеграф". Винаги е било загадка, как тези хищници са се разпространили в такива широки граници и са се настанили по далечни самотни острови, въпреки че са много лоши плувци. Те обикновено се придвижват с лапи и нокти по дъното на реката си, дебнейки плячка.

Едва наскоро учените разкрили мореплавателските подвизи на соленоводните крокодили. За целта няколко от тях били маркирани и проследени с помощта на спътници. Оказало се, че крокодилите използват океанските течения покрай бреговете и навътре в морето, за да изминават впечатляващи разстояния.

Един триметров крокодил преплувал над 600 км край австралийския бряг за 25 дни, друг навъртял 255 мили за 20 дни в морето край полуострова Кейп Йорк. Учените първоначално засекли как крокодилите ползват приливите и отливите, за да се движат по реките, които обитават. Изследването обаче открило още, че влечугите яхат и сезонните океански течения за по-сериозни пътувания. За разлика от морските костенурки, които също преплуват огромни разстояния, крокодилите не го правят с цел размножаване. Хищниците по-скоро търсели родните си места.

При някои от опитите крокодилите били пренасяни с хеликоптери на над 100 км от родните им реки - и сами се връщали в тях, умело използвайки теченията и приливите.

Източник: obekti.bg

Сподели в:

Крокодили и отровни змии нападат австралийците по улиците!!

Най-големите крокодили в света

Тази риба яде крокодили

Добави коментар

Коментар 1 от Poli

09:56ч
12.04.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 200

  Лакомства: 1256

  Гласове: 109

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 0

  Лакомства: 16

  Гласове: 6

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...