2060

0

Риба лъв – ако не можем да ги победим, ще ги изядем

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   


Ларс Уитбърг разказва история за драматичната 

инвазия на рибите лъвовеСпомням си колко бяхме развълнувани. Плувахме в коралов залив в египетското Червено море и тогава ги срещнахме – две гигантски риби лъвове. Тези животни имат уникални цветове и множество перки, които сякаш се реят във всяка посока. Опитахме се да се доближим максимално близо до тях с камерата.

Това беше наистина рядка гледка. Чели сме за тези риби в книгите, чували сме истории за това колко са отровни перките им и за интересното им поведение. По някакъв начин те представляват невероятната красота на подводния свят.

Но това беше преди 20 години. Днес историята е различна.

Източник: Ларс Уитбърг/Reflections.no

Рибите лъвове са широко разпространени в Южния Пасифик, където съжителстват с хищници и популяцията им е контролирана. Но както в много други истории, човекът отново се намеси в работата на природата и тези видове се оказаха в други среди, като резултатите са драматични.

За пръв път риба лъв е забелязана в американски води около 1985 г. Има различни теории за това как тези животни са попаднали в тази среда – дали заедно с пътуващите кораби, дали случайно са изпуснати или пък е било нарочно.

Знаем със сигурност, че по време на урагана Андрю през 1992 г. огромен крайбрежен аквариум се е счупил и поне 6 риби лъвове са избягали във водите на залива Бискейн.

Сега този животински вид се е разпространил и в Карибско море, Мексико и югоизточната част на Америка. Риба лъв е била забелязана и на север – край Род айлънд.

Тази инвазия е драматична и води до дисбаланс на цялата екосистема, тъй като рибата лъв изяжда други видове.

Източник: Ларс Уитбърг/Reflections.no

Повечето специалисти смятат, че няма как този процес на инвазия в американски води да се обърне. Всяка голяма операция би струвала скъпо, а това не е практично – и така в момента се насърчава ловът на рибата лъв.

Ако не можем да ги победим, ще ги изядем!

Източник: Ларс Уитбърг/Reflections.no

Намирам се в Санта Лусия, Карибите. Водачът ни се подготвя за гмуркане. Тя извади копие и специална торбичка. Докато обяснява подробно за гмуркането, дамата разказва за инвазивните риби лъвове и за това колко е важно да ѝ помогнем да ги улови. Лодката ни тъкмо минаваше край величествените върхове, наричани „Питоните“ от местните жители на Санта Лусия. Оказва се, че хората ловят рибите лъвове и ги ползват за храна. Някои местни рибари са намерили различни начини да ги хващат – чрез капани за омари. Днешният улов отива директно на рибния пазар на острова и до вечеря вече може да се сервира на масата в някой ресторант.

Източник: Ларс Уитбърг/Reflections.no

Изминаха 20 години, откакто видях за пръв път риба лъв, а сега се опитваме да се справим с тях като с опасна епидемия. Това е странно чувство, но скачам във водата със същата екипировка, както всеки път – голям фотоапарат и отворено съзнание. Аз улавям само снимки и истории, завършва разказа си 

Източник: vesti.bg

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Риба която е оцеляла като вид 200 млн. години

Най-малката риба в света

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...