2069

0

Нежната страна на най-страшното морско чудовище или какво е да се гмурнеш с бяла акула

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   Морн Хардънбърг е един от малкото оператори, готови да плуват с големи бели акули без защитна клетка. След 16 години, посветени на изучаването на акулите, Хардънбърг се надява да разкрие „добрите обноски“ на най-големите хищници в океана за нова научнопопулярна поредица на Би-Би-Си, озаглавена Shark акула, бел. ред.).


Ето какво разказва живеещият в Южна Африка 38-годишен натуралист и ТВ оператор:

Когато видите голяма бяла акула, не трябва да се обръщате с гръб и да плувате в обратната посока – това дава знак на хищника. Плячката ѝ винаги плува в противоположната посока. Когато те общуват с вас, не обичат да се спирате и да разваляте обмена. Затова се изчаква самата акула да прекъсне контакта. Те могат да проявят голямо любопитство спрямо вас, намират ви за много интересни. Понякога навлизат във вашето пространство. Не можете просто да се изстреляте. Трябва да реагирате по същия начин, като тях: плувайте след акулата, за да ѝ покажете, че не отстъпвате. Винаги трябва да пазите гърба си, независимо в клетка или не. Ако срещнете акула, която е "станала с опашката нагоре", а сте само на 20 метра от клетката, тези 20 метра изглеждат далеч, доста далеч.Прилича малко на танц. Приближавате се 5 метра по-близо до клетката. Но, ако акулата ви наближи, спрете и осъществете контакт с нея. Целият екип трябва да знае как да действа, иначе погрешна реакция ще постави всички в опасност.

В началото бях много уплашен от тях. Всички сме гледали „Челюсти“, чели сме във вестниците, но акулите имат и нежна страна, която остава скрита за повечето хораМного често акули, стоящи 15 метра далеч от нас или в дълбочините, знаят за нашето местоположение. Във водата трябва да има възможно най-малко хора, да се диша възможно най-малко и да изглеждаш възможно най-малък.Търсим големи (5-метрови и нагоре) женски бели акули, защото са по-кроткиПо-малките акули по-лесно могат да прещракат, определено е опасно да се гмуркаш с тях и са по-непредвидими. При по-големите ситуацията е друга, те знаят, че доминират и са далеч по-спокойни. Също така имат голяма склонност да „прощават“: може да ги доближите, те могат да ви доближат, това е нещо като взаимно уважение. Любопитни сме за тях, искат да научат повече за нас. Причината да се намират в дадена зона, не винаги е храна.

Понякога е трудно с мъжките акули по 3,5 м. Работим в отворена среда и не може да знаем какво животно ще ни споходи. Оглеждаме се за прикрити промени в езика на тялото, благодарение на които знаем, кога да прекъснем контакта. Когато акула спусне гръдните си перки, то това означава, че ще започне да се движи бързо. Тази реакция, може да е подбудена по-скоро от страх, отколкото агресия. Акулата е раздразнена, когато по гърба ѝ се появяват спазми. Когато устата ѝ зее, или се отваря и затваря, означава, че е неспокойна.Размерите на животното ви карат да се чувствате наистина малък. Когато се гмуркате, сте изключително концентрирани върху езика на тялото и безопасността си. Много са важни емоциите. Едва не ми отхапаха перките така! Белите акули могат да „подушат“ емоциите, ако човек се страхува, те си го набелязват.

90% процента от хората, когато мислят за акули, си мислят за нападение на акули. В началото си мислех, че всяка акула иска да ме изяде. Надявам се нашият филм да разбули създадената от „Shark Week” по Discovery Channel представа, колко е опасно, смъртта и адреналина. Дано хората ще видят интересната страна на тези създания.


Документалният филм се излъчи на 7 април четвъртък по BBC1.

5 невероятни сцени в „Shark”


1. Уникална любовна среща между милиони скатове на мексиканския бряг Баха, която се случва само веднъж в годината. Скатовете Мобула скачат високо над водата, а понякога дори правят кълба. Предполага се, че силните пляскащи звуци, които издават с коремчетата си, са част от ухажването на женските.


2. "Голяма бяла учтивост": За първи път заснето на камера: големи бели акули се поздравяват и общуват. Контактуват и с гмуркачи, отвъд клетка.

3. Най-голямото събиране на акули и скатове в мексиканския полуостров Юкатан, рибите хвърлящи хайвер привличат 800 китови акули и 300 гигантски скатове манта в зона, по-малка от миля. Никой телевизионен екип не е виждал такова нещо досега.

4. Детската градина на акулите: На Бахамите малки лимонени акули се сприятеляват в групи и една от друга придобиват ключови умения. Очаквайте момента, в който една такава акулка се закача с оператора.

5. Ловът на глутницата: Стотици сиви акули се събират на южноафриканския бряг на лов за мигриращите 10 милиона риби аншоа.А сега вижте това невероятно видео, в което сърфист разказва как се е спасил на косъм от смъртта, след схватка с голяма бяла акула. Хищникът вече бил налапал краката му, когато група добри делфини самаряни го спасили, като пропъдили гладната акула. След което, като по чудо, приливна вълна изтласква на брега изплашения, целият в кръв сърфист:Източник: fbr.bgСподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...