Учени са уловили миниатюрна и изключително рядка акула, наречена джобеста, в Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес.

Екземплярът е малък, едва на няколко седмици. Дължината му е 14 см. Прилича на смесица между акула, кенгуру и мило коте.

Най-странното за този вид акули, е че имат два джоба до предните перки, чието предназначение не е известно.

Те не са като на кенгуруто, което носи в торбата си бебетата си, но малко видове имат толкова големи джобове - около 4% от тялото. Биолозите предполагат, че с тях акулите може да изпускат някаква светеща течност или феромони.

"Много е сладка. Прилича почти на миниатюрен кит", споделя биологът Майкъл Дузи, съавтор на изследването.

Малката мъжка джобеста акула е уловена през 2010 г. от американска експедиция и е престояла три години във фризер на Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Биологът Марк Грейс я идентифицира през 2013 г. След това екземплярът е изпратен в Ню Йорк и Франция за високотехнологични изследвания.

Единственият друг такъв екземпляр е уловен преди 36 години край Перу в Тихия океан и оттогава се съхранява в руски музей.

Екземплярът, съхраняван в Русия, е женски и е с дължина 43 см. Възрастните женски вероятно са по-големи от мъжките. Малката акула, уловена в Мексиканския залив, има пъпни белези, които показват, че е само на няколко седмици. Затова биолозите мислят, че е родена там.

"Има и други. Просто още не сме ги уловили", категоричен е Марк Грейс.