1088

1

Големите бели акули нападат от любопитство

Раздел: Риби

Категория: Полезно

   

Големите бели акули са големи кротки риби, които нападат само ако са провокирани, или хапят, за да разберат какво е онова, което се мотае около тях


Легендарната голямата бяла акула е много по-страшна във въображението ни, отколкото в действителност. Колкото повече учените и океанолозите опознават и изучават тази наистина невероятна риба, толкова повече имиджа ѝ на безмозъчен убиец избледнява.

От 100-те годишни нападения на акули в цял свят, около една трета са заслуга на големите бели акули. Въпреки това, повечето от тях не са фатални. Нови изследвания установиха, че големите бели, които са естествено любопитни, хапят не за да убиват, а за да разберат какво точно е онова, което плува пред тях. Тези риби не ловуват хора. Те имат съвсем други кулинарни предпочитания. Хората и повечето бозайници не са в менюто на великия Уайт.

Трябва да отбележим, че Големите бели са най-едрите хищни риби на Земята. Те растат до средно 15 фута (4,6 м) дължина, но има и екземпляри с дължина над 20 фута (6 м) и тегло до 5000 паунда (2268 кг).

Окраската им е такава, че спокойно и незабелижимо се сливат с крайбрежните скали или морското дъно. Това им помага да останат незабелязани, въпреки внушителните си размери. Те са добре организирани, торпедо-образни плувци с мощни опашки, които могат се движат като мълнии във водата при скорост до 15 мили (24 мм) на час. Големите бели акули могат дори да напуснат водата напълно, като китовете, когато атакуват плячка отдолу.

Силните хищници имат абсолютно забележителна челюст. Устата им е облицована с до 300 назъбени, триъгълни зъби, подредени в няколко реда. Те имат изключително обоняние за откриване на плячката. Техните органи могат да усетят малките електромагнитни полета, генерирани от животните. Основната им плячка включва морски лъвове, тюлени, малки китове и дори морски костенурки и мърша.

Не се знае колко точно са големите бели акули. Учените обаче алармират, че броят им намалява. Заради това те са посочени като застрашен вид  


Източник: zaribolova.com

Ключови думи:

Големите, бели акули, нападат, любопитство

Сподели в:

Една от най-големите пеперуди в света

Останали само 6 северни бели носорози в света

След земетресението гарвани нападат хора в София

Добави коментар

Коментар 1 от Габи

12:48ч
01.02.2015г.

Много интересна статия !


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4160

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 86

  Гласове: 40

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...