1353

0

Знаете ли защо рибата папагал носи пижама?

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

Трудно е да се каже кои от многото уникални характеристики на колоритната риба папагал е най-забележителна


Рибата папагал има своята диета, която се състои основно от водорасли, извлечени от парчета от корали, изтръгнати от рифа. Понякога рибата папагал хапва и растения, които се разможават върху скалистите брегове. Тази шарена риба има странно разположени и доста здрави зъби. Тяхното разположение малко напомня на човка. Тази прилика, както и забележителните окраски, са дали и името на този сравнително едър, но кротък морски обитател.

Рибата папагал е истински кошмар за квалификация, тъй като почти постоянно сменя оцветяването си, което варират силно, дори и при мъжете, жените и младите екземпляри от същия вид. Тук трябва да отбележим, че само мъжкият екземпляр има пъстро оцветяване, за може да привлича женската в разможителния период. 
И накрая - рибата папагал има нещо, което ихтолозите шеговито наричат пижама. Всяка вечер, някои видове риба папагал се обвият в прозрачен пашкул, който секретира от един орган, разположен на главата им. Учените смятат, че този маскировъчен пашкул ги прави по-трудно откриваеми за хищниците, като змиорките, например.

Близки и роднини рибата папагал има в и около тропическите рифове на всички световни океани. Има около 80 идентифицирани видове, вариращи по размер и вид.

Тяхното месо рядко се консумират в САЩ, но е деликатес в много други части на света. В Полинезия, тя се сервира сурово и някога се считаше за "кралско храна," яде само от царя.


Източник: zaribolova.com

Ключови думи:

риба, пижама

Сподели в:

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Кой е най-големият папагал в света?

Рибата клоун

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...