1428

6

Черешова скарида

Раздел: Риби

Категория: Полезно

   

Латинско имеNeocaridina heteropoda Sp.”red”
Популярно имеЧервена черешова скарида (red cherry shrimp)
ГрупаСладководни скариди
СемействоАтииди (Atyidae)
Местообитание, хабитатТайван
Приблизителен размер4 см
Минимален размер на аквариума60 л
Изисквания, температура18 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост7 - 15 °
Изисквания, pH6,5 - 8,0
Тип водасладка
Ниво на трудностлесн

Описание
Най-популярната аквариумна скарида си остава именно червената черешова скарида (red cherry shrimp). Нейната популярност се дължи преди всичко на лесното й размножаване и атрактивния червен цвят на женските екземпляри. Добре развитата женска се оцветява в ярко червено и чудесно контрастира при наличието на тъмен грунд и зелени растения.
Подходяща растителност за този вид скариди са мъховете. В естествената си среда скаридите обикновено са ниско в хранителната верига и служат за храна на други водни обитатели. Същото често се случва и в аквариумни условия. Единственият начин да се запази поколението на тази скарида е наличието на укрития сред растенията, като за целта най-често се използва явански мъх. Той ще послужи едновременно за скривалище и за източник на храна. Черешовата скарида се храни с водораслите в аквариума. Можете да наблюдавате как непрестанно “пощи” разклоненията на топка мъх, прикрепена към камък или корен в него. Добро допълнение към декорацията са рогоспорангиеви мъхове, воден зюмбюл, водна леща и други подобни, които ще спомогнат и за премахването на нитратите в аквариума.
Тези “черешки” са особено чувствителни към наличието на амоняк, нитрати и тежки метали във водата. От друга страна, те са в състояние да се аклиматизират успешно към много широк диапазон от стойности на pH, твърдост и температура на средата.
При нормалното си развитие (тази скаридка може да живее до 2 години), периодично могат да се видят почти прозрачните “изоставени” обвивки след смяната им. Те трябва да се оставят в аквариума, защото ще послужат за храна на скаридите и като източник на ценни минерали.
Най-добре се отглеждат и размножават във видов аквариум. Наличието на рибки, дори и да са дребни и миролюбиви, ще затрудни размножаването им. Черешовите скариди ще се чувстват прекрасно в съд с 40 и повече литра вода и с достатъчно жива растителност.

Хранене
Практически всеядна скарида. Храни се с водорасли и детрит в аквариума, когато липсва друга храна. Могат да се добавят всякакви храни, предназначени за дребни рибки, както и различни видове попарени зеленчуци – спанак, маруля, зеле, дребни морковчета и т.н. Не е добре да се прехранва, защото това скъсява живота на черешовата скарида, а всяка неизядена растителна храна води до бързото й разлагане във водата.

Размножаване
Размножава се лесно. Здрава колония от черешови скариди ще създава поколение на всеки 35 – 40 дни. На всеки 3 седмици женската ще има яйца по тялото си и ще започне да отделя феромони във водата. Това е сигнал за мъжките. В този период те ще започнат да се движат активно в аквариума и ще търсят източника на феромоните. Оплождането е бързо, а оплодените яйца ще си личат по миниатюрните очички, които могат да се видят във всяко яйце. Липсва ларвен стадий в размножаването. Женската снася хайвера на дъното, но веднага след това го събира под опашката си и го ветрее до самото излюпване на малките скаридки, които се излюпват след няколко дни. Ако има достатъчно растителност в акварима, ще е много трудно да се забележат микроскопичните бебета, защото те ще търсят своето скривалище в най-гъстите разклонения на мъховете. 

Важно!!!

Както всички безгръбначни, така и Neocaridina heteropoda Sp."red" е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели. 

                                                     Източник: www.aquaportal.bg

Сподели в:

Добави коментар

Коментар 6 от Sissy

14:52ч
19.01.2014г.


Коментар 5 от Котарака

10:02ч
19.01.2014г.

много е яка


Коментар 4 от 🎸Кристиян🎧

21:06ч
18.01.2014г.


Коментар 3 от mimis1619

20:43ч
18.01.2014г.


Коментар 2 от Dreamer

19:34ч
18.01.2014г.


Коментар 1 от BigBadWolf♥

18:51ч
18.01.2014г.

интересна е


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4250

  Гласове: 122

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 43

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...