2173

1

Интересно за рибите

Раздел: Риби

Категория: Полезно

   

Много вероятно е събирането на рибите в ята да задоволява някаква тяхна потребност от общуване. Учените са констатирали, че при плуване в ято издръжливостта на една риба се увеличава значително, може би с около шест пъти. Задавали ли сте си въпросите:
Защо на рибите с близки размери и форма им е изгодно да плуват в правилни редици и с едновременни движения? Защо не се подреждат, както птиците в полет под формата на буквата V, а плуват една зад друга в редица? В природата съществуват повече от 20 000 вида риби. Те се делят на три групи: миксини и миноги ( безчелюстни риби), хрущялни риби и костни риби. Близо 90% от всички риби са костни.
Китовата акула е най-голямата риба. Достига 18 м дължина и е много рядко животно. Китовите акули се хранят с планктон, който филтрират от водата.Любопитни факти: 

* Отровният черен дроб на рибата - таралеж е деликатес в Япония. Ако се сготви правилно той може да се яде, ако ли не - всеки, който го опита  рискува живота си.

Рибата камък е най-отровната риба. На гръбната й кост са разположени 13 шипа, в основата на които има пълни с отрова жлези. Отровата на рибата е смъртоносна за човека. Спокойно, приятели, тя живее в тропическите води на Австралия и Югоизточна Азия - твърде далече от нас...  

Бодливата риба балон може да поеме въздух или вода толкова, че да стане два пъти по-голяма.

Риби чистачи, като зеленушката например, "почистват" своите клиенти от хранителни отпадъци или паразити по кожата, хрилете или от вътрешността на устите им.  

* Много риби произвеждат собствена светлина, за да могат да виждат в дълбоката вода.

* След 10 - секундно чифтосване женското морско конче прехвърля 200 оплодени яйца в торбичката за излюпване на мъжкото морско конче. То ги носи 4 седмици, след което яйцата се излюпват. Мъжкото морско конче "ражда" малките и те отплуват.

Рибата хирург има скрито режещо острие. Това защитно средство се е развило като люспа и е остро като хирургически скалпел. При нападение рибата оголва острието и разрязва противника си с удар на опашката.Източник: http://feq.blog.bg/zabavlenie/2008/07/17/interesno-za-ribite.212986
Ключови думи:

риби

Сподели в:

Интересни факти за рибите

Нещо интересно за морските свинчета

Лекарства упоиха рибите

Добави коментар

Коментар 1 от Sissy

23:23ч
11.01.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4250

  Гласове: 122

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 43

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...