4310

3

Алигатор и сребърна арована красят хола на старозагорец

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

Не ме нападат, удоволствието няма цена, казва Иван ПЕНЕВ

Иван при триметровия аквариум 50% 50% no-repeat scroll transparent;">15 eкзотични хищни риби, някои от които са застрашен от изчезване вид, красят огромния аквариум в хола на Иван Пенев от Стара Загора. Сред тях има флоридски зарган алигатор (алигатор гар), 2 бр. сребърна арована, цихлида ягуар, които са много дружелюбни, щуки панцерна, риба крокодил, гигантска змиеглава риба с дължина 70 см, 2 вида много красиви полиптеруси, по-малкият синегалски, 30 см, а другият 45 см.

В България има доста акваристи, но като моята колекция няма. Не знам някой да има и аквариум с обем като моя, казва Иван. Красивият прозрачен стъклен съд заема централно място в хола на жилището му, разпънат е на 3 м дължина, широчина и височина по 70 см.

Младият човек е военослужещ. За себе си казва, че винаги е искал да е различен. Отглежда рибки от дете. Запалил се по хищните през 2009 г. Първата му странна риба била една риба-стрелец архер фиш, която хвърля вода на 3 м височина и от раз улучва насекомо. Летящото пада и на секундата е изядено. След това Иван си купил арована. Флоридският му зарган е част от семейството от 1 година. Купил я с дължина 8 см, сега е 45 см. Ще нарасне до 60 см. Рибата арована, наричат я дракон, е с ръст 75 см. Напада другите, с които не е свикнала. Японците я почитат като бог, смятат, че носи здраве, късмет и любов. Скочи ли от аквариума, ти завиждат, защото се счита, че прочиства дома. Устата й се отваря като чекмедже, при мен три пъти е скачала, разказва Иван.

Рибата дракон съжителства кротко с две цихлида ягуар – те са семейство, дълги са по 30 см. Правят гнездо на дъното и хвърлят хайвера си. От тях старозагорецът има и малки. Най-красива е златната змиеглава риба – застрашен от изчезване вид. Има и гигантска змиеглава риба, която в аквариум става 1 м, при Иван е 70 см. Убива за удоволствие, обяснява акваристът. Може да живее 3 дни на суша, храни се с всичко, напада дори и хора. Напаст е в Америка, има филм за нея.

Сребърна арована 50% 50% no-repeat scroll transparent;">Много скоро мисля да си купя тигрова риба, споделя той и обяснява – този хищник е от Амазонка, също напада всичко, но мен не ме е страх. Ще я храня и ще й се любувам. Скоро ще пусна и водни костенурки, сега подбирам видове. Обичам всичките си риби. Не ме закачат, мога да пипна всички. Сега очаквам червена амазонска пираня. Предстои ми и смяна на този аквариум, който е с обем 1500 л, с още по-голям – 3500 л. Хищната риба расте бързо – с цел оцеляване! Но не ми създава грижи.

Болшинството сладководни обитатели на Иван най-много обичат да похапват говеждо сърце. Сурово, но без кръв. Иван им купува по 3. Не се мръщят на жива риба, мишки, жаби, миди. Някои похапват специални гранули. Най-важна е температурата на водата им и чистотата. Иска се и мощна филтрираща система. На тази в дома му дебитът на филтрите е 9000 л на час. Скъпо хоби е, но удоволствието няма цена, добавя той.

източник: НБП, Дима ТОНЕВА

Ключови думи:

сребърна арована, хищни риби, старозагорец, алигатор

Сподели в:

Да откриеш колония от прилепи в хола

18-годишен улови алигатор чудовище

Монтират камери при пеликаните в Сребърна

Добави коментар

Коментар 3 от Мима Василева

21:30ч
09.11.2016г.

Любопитна информация.


Коментар 2 от Stefcho

12:53ч
07.11.2016г.

Проблема е, че статията е стара.В момента има много повече риби и нов много по-голям аквариум.Храни змиеглавия и арованите с повредени уродясали и болни гупи и др. живородки.


Коментар 1 от Eva

21:12ч
06.11.2016г.

На живо сигурно е още по- красиво!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...