1972

0

Акулите – онеправданите жертви на киното

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

Благодарение на холивудските сценаристи и режисьори на филми на ужасите, сме свикнали да виждаме в акулите кръвожадни людоеди, зловещи чудовища, способни на дяволско коварство в лова на хора. Така ли е в действителност?

Различни видове акули обитават практически повсеместно Световния океан: от вечните ледове на суровата Арктика до царството на вечния студ и пингвините – Антарктида. Но най-много от тези морски хищници предпочитат тропическата и субтропическата зони. Навярно това е напълно естествено, тъй като в топлата вода се намира повече храна и условията за размножаване са по-добри.

Но има нещо необичайно: акулите са се разселили от повърхността до умопомрачителни, недостъпни за никакви подводни апарати дълбочини – до 5 хиляди метра под морското равнище. Трудно е да си представим как на дълбочина от пет километра, дори и в тропиците, може да живее и ловува риба. Но учените-ихтиолози предполагат, че това съвсем не е пределът на дълбочината, обитавана от акули.

Съвременната техника още не позволява на изследователите да надникнат толкова дълбоко, тъй като няма подводница или друг апарат, който може да издържи ужасяващото налягане на водата. А акулата може!

Друга черта на тези необикновени риби навярно също предизвиква недоумение: акулите са удивителни “домошари” и всяка от тях в моретата и океаните си има свой собствен “дом”.

Всъщност от 350 вида акули, обитаващи Световния океан, само 28 в нещо са се “провинили” пред човека. И едва пет са опасните места, които дължат страховитата си репутация на акулите.

Източник: списание Обекти


Сподели в:

Акулите не различават цветовете

Най-известните животни в света на киното

Опознаваме акулите посредством специални роботи

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...