1831

0

39 пеликана са намерени мъртви край Бургас

Раздел: Птици

Категория: Новини

   


Засега не е открит притчи грип сред тях, вероятно са 
станали жертва на електропроводи

Розов пеликан

39 пеликана са намерени мъртви в покрайнините на квартал "Долно Езерово" в Бургас през последните две седмици. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, цитирана от БТА. Други три екземпляра от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в "Спасителен център за диви животни" в Стара Загора.

Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ-Бургас сигнали. Розовият пеликан се наблюдава на големи струпвания в района на Бургаските езера - места за почивка по време на пролетната и есенната миграция.

Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип.

РИОСВ-Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения. Тя ще е за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици.

Двата вида пеликани - розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за биологичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ.

Източник: btvnovinite.bg

Сподели в:

Бяла лястовичка се излюпи в Бургас

1500 расови кучета от 10 страни на изложба в Бургас

Изключително необичайна за България птица кацна в морето край Шабленската тузла

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...