1476

0

Шуменският Зоокът приюти черен щъркел

Раздел: Птици

Категория: Новини

   Image

Шуменският Зоокът от дни е дом на черен щъркел. Рядката птица е в Червената книга на защитените видове в България.

“За първи път имаме черен щъркел и много се радваме. Все още се опознаваме, но ще направим всичко необходимо, да се чувства добре при нас”, каза за ШУМ.БГ Теменужка Трайкова, която се грижи за животните в общинския Зоокът.

Щъркелът бил намерен на магистралата близо до Каспичан. Хората го прибрали, тъй като бил във видимо лошо състояние. Закарали го във ветеринарната клиника на д-р Валентин Атанасов. “Птицата беше много зле, с лошо счупване на крилото, явно след удар от кола, със загниване на тъкан и дори с бели червеи”, обясни д-р Атанасов. Той го лекувал с антибиотици за кратко, след което го предал на Зоокъта.
“Все още не сме му дали име, защото не знаем дали е мъжки или женски. Ще проверим, но първо нека укрепне още малко”, каза Теменужка Трайкова. Тя вече е научила за капризния характер на щъркела по отношение на храната. Птицата не искала да погледне друго, освен риба. Затова всеки ден му се купува по килограм прясна цаца, която щъркелът поглъща лакомо. “Падна дъжд и ще му наловя малко жабки, за да пробвам дали ще ги яде. Основното меню обаче ще бъде риба”, обясни Трайкова.

Пред нея и шефа на ОП “Паркинги, гаражи и благоустрояване” Сергей Стойков, който отговаря за Зоокъта, сега стои въпроса с осигуряването на добра среда за птицата. В момента тя е в малка клетка, която няма възможност за отопление през зимата. Вероятно щъркът ще бъде преместен на мястото на чакала, а той ще отиде другаде, тъй като издържа на студ.

Стойков разговарял с местната екоинспекция, от където казали, че няма проблем защитената птица да остане за постоянно в Зоокъта.


Източник: ШУМ.БГ

Сподели в:

Долетя първият щъркел за тази година

Застрашен от изчезване черен синеок лемур се роди в зоопарк в Франция

Изчезващи животни то Червената книга в България Черен кълвач Част 10

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...