406

4

Птица от защитения вид "Царски орел" е намерена мъртва край Сливен

Раздел: Птици

Категория: Новини

   

   Мъртъв Царски орел е бил открит на 18 май по пътя Сливен-Ямбол,съобщава експертът от отдел "Екология" в сливенската общинска администрация Мария Диловска.Птицата е била блъсната от моторно-превозно средство преди разклона за с.Гергевец.Уведомени са експертите от РИОСВ Стара Загора,а птицата е изпратена за аутопсия в Спасителния център за Диви животни на "Зелени Балкани".
   Дейностите по проследяване на този вид орли е започнал през 2008г.До момента са проследени 30 индивида с предаватели,но за съжаление е останала само една жива птица,казва още Диловска и допълва,че повече от 90% от младите птици загиват от различни фактори,като голяма част от тях са причинени от човешката дейност.
   По думите на Диловска на пътя Сливен-Ямбол,който е от второкласната пътна мрежа,редовно се намират прегазени или блъснати диви животни-таралежи,видри,лалугери,птици и други,това се е случвало,тъй като водачите шофират с несъобразена скорост за такъв клас път.
   Намерената мъртва птица е била картотекирана в Спасителния център за Диви животни под името Волен.Орелът е излюпен през май 2013г. в гнездо,намиращо се в Средна гора.През юни същата година Българско дружество за защита на птиците му слагат GPS предавател за подробно проследяване на траекторията и скитанията му.
   Поради влошено състояние Волен е бил лекуван половин година в центъра за Диви животни в Стара Загора като отново е бил пуснат на 4 март миналата година от Каменски баир,община Сливен.През последните няколко месеца е скитал в държавите Румъния и Молдова,като е стигнал чак до украинския град Киев.Преди няколко дена Волен се завръща в България и загива в пътния инцидент.


Източник: Darik news

Ключови думи:

птица, орел, Сливен, екология

Сподели в:

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Най-опасната птица в света

Риба която е оцеляла като вид 200 млн. години

Добави коментар

Коментар 4 от Юри А.

12:02ч
27.05.2015г.


Коментар 3 от Мима Василева

00:47ч
26.05.2015г.


Коментар 2 от Allexandra

19:24ч
25.05.2015г.

Това трябва да се накаже!


Коментар 1 от Night_Owl

16:33ч
25.05.2015г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1551

  Гласове: 113

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 55

  Гласове: 29

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...