2710

1

Уникално! Папагал – патриот, че и рецитира... Аз съм българче

Раздел: Птици

Категория: Любопитно

   


Умното пиле, кръстено Жорко, знае цели 1200 български думи

Резултат с изображение за Уникално! Папагал – патриот, че и рецитира... Аз съм българче

Пернат патриот рецитира "Аз съм българче" безупречно! Под пъстрата му перушина тупти голямо българско сърце. Папагалът Жорко е научил стихотворението на великия български писател Иван Вазов само за две седмици.

"Всичко стана на шега. Реших, че щом носи българско име, трябва да знае поне едно българско стихотворение. Така започнах да му го повтарям постоянно, докато накрая не научи "Аз съм българче". В началото започнахме с отделни изречения, защото зацикляше, но след 2 седмици беше наизустил всичко", разказва пред "България днес" собственикът на папагала патриот Калин Влаев.

Резултат с изображение за Уникално! Папагал – патриот, че и рецитира... Аз съм българче

Жорко е много горделив и не обича да му се нарежда какво да прави. Затова, ако го накараш да ти издекламира стихотворението на Вазов, не всеки път ще го направи. Той сам решава кога да рецитира и никой не е способен да го принуди, ако той сам не пожелае.

Птицата родолюбец се изживява като истинска звезда. Обожава да е център на внимание, а когато някой му обърне гръб, полудява и започва да бръщолеви каквото се сети.

"Голям бъбривец е. Когато някой застане срещу него обаче, млъква и започва да го слуша много внимателно. Попива всичко и когато го оставиш, започва да повтаря след теб думите, които е чул, за да му обърнеш внимание", разкрива още учителят му.

Освен патриотичното стихотворение Жорко поздравява с "Добро утро" и "Лека вечер".

Обожава името си и често го повтаря по няколко пъти. "Всяка сутрин като вляза при него, за да го нахраня или да си поиграем, ме поздравява. Когато го оставя на стойка и не му обръщам внимание, често го чувам да говори неща, които е чул навън. Толкова е забавен, че понякога ме просълзява от смях. Имитира деца, в същото време започва да подражава на някой голям мъж, крещейки "Недей да пипаш папагала!", допълва Влаев.

Характерът му е изключително своенравен и суетен още отсега. Мрази да го галят и не дава никой да го пипа, за да не развали тоалета му. Единствените привилегировани се оказват тези, които най-много си играят с него. В тях Жоро се влюбва и ги допуска по-близо до себе си.

Пернатият рецитатор идва от Южна Америка и е от порода кралски жако. В речника си има около 1200 български думи. Всяка година взима участие в най-голямата изложба на папагали от цели три континента.

Порадвайте му се и Вие

Източник: dnes.bg

Ключови думи:

говори, папагал, Жорко

Сподели в:

Кой е най-големият папагал в света?

Неща, за които трябва да помислите преди да си вземете папагал

Папагал спаси човек от ограбване

Добави коментар

Коментар 1 от kalismile

09:04ч
24.02.2017г.

Страхотен е !! Така ми се ще да чуя цялото стихотворение


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...