2989

4

Ето какво трябва да направите, ако видите малко птиченце, изпаднало от гнездото си

Раздел: Птици

Категория: Полезно

   


Снимка: Prokaev Vladimir / Shutterstock

Никак не е приятно да се натъкнете на малко птиченце, което е изпаднало от гнездото си. Често хората (поне онези, които имат сърца) са готови да му се притекат на помощ, пише iflscience.

Понякога обаче не е добра идея да се намесваме и осиновяването на птичката – било то временно или постоянно – може да нанесе повече вреди, отколкото да помогне.

Първо, важно е да разпознаете в какъв етап от развитието си се намира въпросната птичка.

Новоизлюпени – почти нямат оперение.

Голишарче – скоро ще му порасне перушина.

Новооперена птичка – има си цялостно оперение. Макар че перата по опашката и крилата все още трябва да растат.

Последните все още не знаят как да летят. За разлика от новоизлюпените и голишарчетата обаче, те не се нуждаят от спасяване. Много е вероятно след ден-два вече да могат летят. Ако попаднете на подобна птичка на земята, оставете я на мира. Тя се учи как да бъде възрастен и най-вероятно го прави под зоркото наблюдение на своите родители. Изключение от правилото – ако може да бъде сгазена или изядена от друго животно, преместете я на близко безопасно място.

Но да се върнем към новоизлюпените и голишарчетата. Ако птичката спада към един от тези два вида, вдигнете я внимателно и я върнете в гнездото й. Не се тревожете – родителите няма да отхвърлят мъничето заради вашата миризма. Обонянието на птиците е доста слабо развито.

Ако не можете да откриете гнездо, увийте птичката внимателно в хавлия и я поставете до бутилка с топла вода. След това се обадете на ветеринар или специализирани служби. Не хранете птичката и не я пипайте повече, отколкото е необходимо. 


Източник: obekti.bg

Ключови думи:

птици, съвети

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Как трябва да се храни кучето?

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Добави коментар

Коментар 4 от Юри А.

15:19ч
13.07.2016г.

полезно


Коментар 3 от Рая

10:38ч
17.06.2016г.

Хубава статия! Добре е да се знаят такива неща. Да действаш правилно, значи да знаеш.


Коментар 2 от Equestrian365

09:07ч
17.06.2016г.

Скоро една кока се навърташе в двора- това е доста често явление, кучето ми я изгони, но после се върна на мястото, където тя беше последно и след само няколко секунди видях как гризе птиченце- бебе. Побеснях, скокнах, ударих я няколко пъти за да пусне, тъкмо го взех, тя скочи по мен и го захапа от ръката ми!!! Съответно го изтървах, но втория път вече успях да го спася. Огледах за гнездо, но не видях никъде... В нашия двор тази година не бяха гнездили. И какво да правя- прибрах го, сложих го в кутийка с памук, да му е топло, но то береше душа- първо котка, после куче- не знаеше на кой свят е. Направи ми впечатление, че дори не можеше да изписука- само се опитваше, но никакъв звук не можеше да издаде. Заведох го на ветеринар. Каза да му дам сварен жълтък, разреден с вода, да стане кашичка. Дадох му, хапна. Тъкмо се посъживи малко и умря... Чак когато вече умря и се отпусна видях на гърба му как са го одрали... Но нямаше как. Първо Бог знае от къде го е домъкнала котката и колко време го в ръфала, а после и Пердита...


Коментар 1 от Вики

21:58ч
16.06.2016г.

Много полезно! И аз веднъж спасих птичка, но досега не знаех дали съм постъпила правилно! За щастие, да.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...