637

1

Една трета от египетските лешояди, останали на Балканите, са в България

Раздел: Птици

Категория: Новини

   


Повечето от тях са в района на родопското село Маджарово

Египетски лешояди
Снимка: btvnovinite.bg

Добри новини за популацията на египетския лешояд за първи път от доста време насам отчитат в природозащитния център в Маджарово. Близо една трета от двойките египетски лешояди, останали на Балканския полуостров, населяват България. 


В международния ден за опазване на изчезващия вид, от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщиха добрата новина, че всички родени тази година египетски лешояди са оцелели.


Стойчо Стойчев от БДЗП коментира, че „тази година за първи път имаме основание за оптимизъм - леко увеличение на популация".

Новородените египетски лешояди са 25, всички са направили първия си полет успешно и са опазени от естествените им врагове. Сега остава да бъдат спасени и от човешката небрежност.


Яна Барзова - аниматор в природозащитен център Източни Родопи смята, че „Нарочното поставяне на отровни примамки с цел убиване на различни видове животни и лешоядите , когато отидат да изядат тези животни - също умират".


В кампанията за опазване на изчезващия вид са се включили и художници. Огромният графит на гнездо на лешояд вече посреща всеки, който влиза в Маджарово.


„Поглед от вътре. От дома на лешояда върху дома на човека. В едно от яйцата ще има бебенце, човешко, над което лешояда ще бди все едно”, коментира един от художниците Людмил Илиев.


До сега лешоядите са помагали на човека като са чистили природата, сега птиците имат нужда от помощта ни и ние трябва да им я дадем, казват доброволците от центъра. В продължение на една седмица те чистиха, боядисваха и освежаваха района на природозащитния център, който годишно привлича стотици туристи в Маджарово.


Източник: btvnovinite.bg+ собствено проучване

Сподели в:

Екзотични домашни любимци – трета част

Какво ѝ трябва на една котка, за да е щастлива?

Опасни паякообразни в България

Добави коментар

Коментар 1 от Юри А.

14:03ч
02.02.2016г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1551

  Гласове: 113

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 55

  Гласове: 29

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...