1032

0

Щъркел посред зима изненада жителите на шуменско село

Раздел: Птици

Категория: Новини

   


Той даде надежда на хората за идваща пролет
Щъркел посред зима изненада жителите на шуменско село
© снимки: Дарик-Шумен  

  В най-студеното време през зимата неочакван гост даде надежда на жителите на шуменското село Илия Блъсков, че пролетта е вече близо. За изненада на всички от няколко дни едно от щъркеловите гнезда в селото вече си има обитател.

  Щеркелът се появил по време на най-студените дни от месеца и се настанил в гнездо на един от ел. стълбовете в близост до малката река, която преминава през селото. „Вече няколко дни е тук и дано да е някаква хубава поличба за нашето село", каза кметът на Илия Блъсков Васил Василев. Той разказа, че в селото има общо пет щъркелови гнезда, но никой не помни щъркел да е идвал толкова рано през годината, в сурово зимно време.

  „Щъркелът се храни тук, намира си нещо в храната, но и ние ще му помагаме, за да може да е жизнен и да оцелее в студените дни", допълва Василев.

  Никой не може да каже дали щъркелът е останал тук и не е отлетял на юг през есента или се е върнал по-рано. Според някои това е същата птица, която шуменци забелязаха в кв. „Дивдядово" в края на миналата година.

  От РИОСВ-Шумен казват, че щом птицата не бедства институциите няма какво да направят, а и не бива излишно да стресират животното. „Щъркелите издържат до минус 20. Минус 30 градуса, за това студеното време не е проблем, проблем е ако не може да си намери храна", обясни Деян Спасов - експерт „Биологично разнообразие" към шуменската екоинспекция.


  Къде на шега, къде на истина в село Илия Блъсково се радват на подранилия предвестник на пролетта и с усмивка казват, че на 1 март няма да се накичат с мартеници, защото вече са видели щъркел.


  Източник: dariknews.bg

  Сподели в:

  Британци откриха хотел за кучета и котки в ямболско село

  В китайско село змиите са повече от хората

  Долетя първият щъркел за тази година

  Добави коментар

  КАТЕГОРИИ

  Всички
  Здраве
  Новини
  Любопитно
  Полезно
  Други

  Домашен любимец на седмицата

  Мартина(Марти)

    Подаръци: 202

    Лакомства: 4250

    Гласове: 122

  Избор на редактора

  КАЙРА

    Подаръци: 5

    Лакомства: 90

    Гласове: 43

  Последно добавени домашни любимци

  Виж всички домашни любимци

  Най-ново от блога

  Към блога ...

  Последно от Въпроси и отговори

  Към въпроси и отговори ...