2197

0

Откриха как колибрите избягват прегряване

Раздел: Птици

Категория: Новини

   

Снимка: Wikimedia Commons

Цветни изображения, заснети с термична камера, разкриват как колибрите избягват прегряване, докато пляскат с криле до 70 пъти в секунда, пише BBC News, цитирани от агенция Фокус. Птичките имат “прозорци” за отделяне на топлина около очите, раменните стави и долната и горната част на краката. 


Изследването, ръководено от Университета “Джордж Фокс” в Орегон, САЩ, е част от финансиран от американската Национална космическа агенция (NASA) проект, който изследва ефектите на климатичните промени върху птиците. Резултатите са публикувани в журнала Open Science на Кралското общество.


Отделянето на топлина при птиците е сложен процес, тъй като перата са изключително добър изолатор. Ръководителят на проучването д-р Доналд Пауърс посочва, че върху кожата на голяма част от гнездящите птици се образуват голи петна, когато мътят, “така че яйцата да не са изолирани от телесната им топлина чрез перата.”


“Искахме да разберем как колибритата и птиците като цяло се освобождават от излишната топлина”. На изображенията се виждат по-светли петна, които показват, че по телата на колибритата и вероятно на повечето птици, има специални зони с по-ниска плътност на перата около очите, раменете и краката. Те служат като прозорци, които бързо отделят топлината по време на полет. “Тези прозорци обаче са достатъчни за освобождаване на излишна топлина при умерени температури при различните скорости на летене на колибритата,” изтъква д-р Пауърс. В момента екипът проучва дали тези нежни, хранещи се цветен нектар птички ще бъдат в състояние да избегнат прегряване при увеличени температури.

Източник: obekti.bg

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Как да обучаваме папагала?

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...