2432

0

И пчелите си имат централно отопление

Раздел: Паякообразни

Категория: Новини

   


И пчелите си имат централно отоплениеИ пчелите си имат централно отопление


Учените обикновено обясняват успеха на пчелите с разделението на работата в кошера – всяка изпълнява различна задача за общото благо на колонията, която живее като един суперорганизъм. Нов експеримент с термални камери обаче разкри, че тайната на успеха се крие дълбоко в кошера. Съществува специален вид пчела, която действа като жив радиатор, затопляйки целия кошер и регулирайки сложната му социална структура.


ТЕЦ в кошера!

Наричат ги “топлещите пчели”. Те използват тялото си, за да създават уникалната централна отоплителна система в кошера, показа изследването на немски специалисти. Температурата на термопчелите е по-висока от тази на всички останали в кошера. Те разтварят крилата си така, че мускулите им се напрягат до краен предел, но не махат с тях. Това им позволява да качат собствената си температура изключително много – понякога тя може да достигне 44 градуса по Целзий, почти с 10 градуса повече от тази на нормална пчела. На теория това означава, че могат да “сготвят” самите себе си, но те по някакъв начин устояват на високите градуси, установили изследователите.

Тези пчели отговарят за поддържането на определена температура в “детската градина” на кошера, където младите пчели, още какавиди, са зазиждани във восъчни килийки, докато се развият, обяснява проф. Юрген Тауц от групата за изследване на насекомите към Университета на Вюрцбург.

Тези специални пчели могат да се промъкват в празни восъчни клетки и да предават топлина на 70 какавиди около себе си. Това си е направо парно в колонията”, смята Тауц. 
Освен че топлят, термопчелите имат и една още по-важна роля – те 

определят съдбата на всяка от какавидите, 


като решават каква ще бъде ролята на бъдещата пчела в кошера. Така например тези какавиди, които са държани да се развиват при температура 35 градуса по Целзий, съзряват като интелигентни пчели търсачки, които после излизат всеки ден от кошера, за да търсят нектар и полени. Тези, които са оставени да се развиват при 34 градуса, пък стават пчели домакини, които никога не напускат гнездото и се занимават с трудоемката работа в кошера като хранене на ларвите и почистване. 

В резултат на това термопчелите гарантират, че винаги ще има достатъчно труженички за всяка от дейностите в кошера, а това е условие за успеха на цялото пчелно общество. Както е известно, всяка пчела в колонията има различна “професия” – едни са пазачки, други строят кошера, трети носят храна, четвърти се грижат за царицата и т.н. 

Екипът успял да установи ролята на термопчелите, използвайки нова технология, която отчита температурата вътре в кошера. Термални камери показват как термопчелите затоплят всяка килийка с какавида до точната температура, като се залепят за стените й и предават топлина. В зависимост от външните условия и големината на кошера термопчелите може да бъдат от няколко до неколкостотин. 

 “Според досегашните схващания какавидите в гнездото произвеждат топлината, а пчелите се прибират вътре, за да се стоплят. Сега обаче виждаме, че има възрастни пчели, които отговарят за поддържането на температурата”, обяснява проф. Тауц. Откритието показва също така, че е много полезно в кошера да има и празни восъчни клетки, които повечето пчелари не обичат. Оказва се обаче, че те са много важни за поддържането на живота в колонията и че „централното парно отопление” работи именно чрез тях.

Пчелите обичат кафе и цигари

Мнозина от нас се нуждаят от кафе и цигара, за да започнат деня. Сега се оказва, че пчелите не са по-различни. Те предпочитат нектар с малки количества никотин или кофеин пред сок без тези подобрители, установиха израелски изследователи от Университета на Хайфа. 

Цветният нектар се състои главно от захари, които доставят енергия на насекомите. Нектарът на някои растения обаче съдържа малки количества от вещества, определяни като токсични, като кофеин и никотин. Изследователският екип проучвал дали ролята на тези вещества е да привлича пчелите към нектара, или пък са просто вторични продукти без никаква специална цел. “Те може да са селектирани в хода на еволюцията, както при хората, за да направят пчелите зависими”, смята шефът на екипа проф. Идо Изаки.

Никотинът се среща в естествено състояние в цветния нектар на някои видове тютюнево дърво, докато кофеин има в цветовете на цитрусовите култури, особено високо е съдържанието му в грейпфрута. За да установят дали пчелите предпочитат нектар с кофеин и никотин, учените поставили направен в лаборатория нектар с различна концентрация на захар и различно съдържание на кофеин и никотин. До тях бил сложен и “чист” нектар, съдържащ само захар. Концентрациите на кофеин и никотин варирали от нива, съответстващи на тези в естествения цветен нектар, до много по-високи. Резултатът показал, че пчелите 

предпочитат нектара с най-близко до природното съдържание на никотин и кофеин.

Според изследователите е много трудно да се твърди категорично, че веществата, водещи до пристрастяване, са се появили по време на еволюцията, за да направят опрашването по-успешно. На базата на изследването обаче може да се приеме, че растенията, оцелели при естествения подбор, са именно тези, които са развили “правилните” нива на никотин и кофеин. Това им дало възможност да привличат и след това да не отблъскват пчелите, с което пък придобили значително предимство при опрашването пред другите растения. 

Екипът от Университета на Хайфа подчертава, че изследването му доказва съществуването на предпочитание, а не зависимост на пчелите към никотина и кофеина. Те продължават изследванията си, за да разберат пристрастяват ли се наистина пчелите към тези видове “опасен” нектар.

Пчелите работнички лъжат царицата! Смята се, че царицата майка ръководи целия кошер. Оказва се обаче, че зад гърба й някои пчели работнички я мамят – те се възпроизвеждат заради себе си, като така удължават собствения си живот, установи проучване в Бразилия.

Изследване на един бразилски вид – Melipona scutellaris, показа, че някои от мъжките пчели са синове на пчелите работнички, а не на царицата. Проучени били около 600 мъжки екземпляра от 45 колонии, като бил анализиран техният генотип, за да се установи коя е майка им. По принцип колониите от около 1500 пчели работнички се командват от една царица.

Резултатите, публикувани в сп. “Молекулярна екология”, показват, че 23% от мъжките екземпляри са синове на работничките, а не на царицата. Пчелите работнички обикновено не са полово зрели и не се чифтосват. Оказва се обаче, че могат да снасят неоплодени яйца, от които да се развият мъжки пчели.    

За да осигури доминиращата си роля, царицата обикновено изяжда яйцата на работничките. Единствената полза за работничките от снасянето на собствени яйца е, че това удължава живота им близо три пъти. Как става това? Работничките, които снасят яйца, всъщност работят по-малко и обикновено не излизат за изпълнението на опасни задачи извън кошера. Всъщност по този начин пчелите работнички паразитират на гърба на следващото поколение за своя собствена изгода, заключава съавторката на проекта Денис Алвес. 

Източник: obekti.bg

Сподели в:

Разбраха защо зебрите имат райета

Kaкви предимства имат ушите,при някои животни?

Котки, пристрастени към храната, имат психични отклонения

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...