2514

2

Разликата във възрастта помага на социалните паяци

Раздел: Паякообразни

Категория: Любопитно

   

Разликата във възрастта помага на социалните паяци да се хранят по-добре.

Разликата във възрастта помага на социалните паяци

Паяците живеят сами, но сред тях има такива видове, (само 80 от 43 000), направили крачка към социализацията. Те нямат такава кастова система, както при пчелите или мравките, но ловуват заедно, живеят заедно и не се стремят да се убиват помежду си, което за паяците е впечатляващо постижение.

Един от тези видове, Delena cancerides, живее в южната част на Австралия: колониите на D. cancerides могат да се открият под обелената кора по стволовете на дърветата(те не плетат мрежа, което е необичайно за социалните паяци, които обикновено са “мрежа от приятели”). Селището на D. cancerides се състои от женска -майка и нейното различно по възраст потомство.

От другите социални паяци D. cancerides се различават по една любопитна особеност- много силно разпръскване по размери и възраст в пределите на едно семейство. Съвсем малките индивиди се блъскат с по-големите миналогодишни братя и сестри, мирно изяждайки плячката. Както се оказало, такова смесване на възрастите е изгодно за паяците. Учените от Корнелския университет измерили и претеглили почти две хиляди ексземпляра от 90 колонии, сред които имало колонии паяци с различна възраст и паяци с не много различна възраст. Оказало се, че младите индивиди с по-голямо възрастово разпространение тежат повече.

Учените обясняват това, с това, че те са малки, млади паяци и сами по себе си са принудени да се хранят с малка плячка. Но ако в колонията има големи индивиди, те могат да донесат по-голяма плячка, която ще засити по-добре младите братя и сестри. По-възрастното поколение не изпитва никакъв ущърб: теглото на възрастните паяци от една възраст във всички колонии бил примерно еднакъв. Колкото по-възрастен бил паяка, толкова по-често предпочита да излиза на лов сам и да изяжда плячката си сам, но въпреки всичко донася част от нея в дома, особено ако плячката е пробягала близо до колонията.

Т.е. старшите дохранват младите.

Специален опит потвърдил интуицията на учените: те предлагали на паяците да се хранят сами или поставяли към тях друг паяк със същата или по-старша възраст. Тези, които са живеели заедно със по-възрастния бързо набирали тегло. А доброто тегло означава по-добро здраве и голяма жизненост, което гарантира предаването на родовите гени в следващото поколение. Така че разликата във възрастта на паяците е само в тяхна полза.

Източник: zoomania.org

Ключови думи:

Австралия , Паяци , Университет , Учени

Сподели в:

Паяци за начинаещи

Как да изчислим възрастта на малкото коте?

Животните във варненският зоопарк с нова кухня, търсят се пари за оборудване

Добави коментар

Коментар 2 от White wolf

12:00ч
13.01.2014г.

интересно


Коментар 1 от BigBadWolf♥

11:52ч
13.01.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...