2190

2

Маймуна,която е по-умна от хората

Раздел: Паякообразни

Категория: Любопитно

   

12-годишният Айуму- шимпанзе, живеещо в Киото, в Института за изучаване на примати- е способен да решава сложни загадки и да запомня дълги цифрови комбинации по-бързо от наблюдаващите го учени.

По време на експеримента Айуму е способен да изпълни следният трик: известно време наблюдава екран, на който се показват цифрови редици, а след това по памет възпроизвежда комбинациите с абсолютна точност. Шимпанзето помни цялата информация, буквално за миг на око: за тази умствена работа са му необходими около 60 милисекунди.

При експеримент, проведен още през 2007 г.,Айуму победил девет студенти, които преминали специална тренировка на паметта за половин година: шимпанзето показало резултат, два пъти превъзхождащ резултата на хората.

Айуму е потомствен гений: неговата майка Аи в продължение на 30 години се намирала под непрекъснатото наблюдение на учените.

Някои учени смятат, че причината за такива умствени способности на шимпанзето- това е неговата мощна визуална памет. Защо способностите на маймуните в това отношение толкова превъзхождат човешките?

Ученият Тетсуро Матсузава, наблюдаващ Айуму, повдигнал следната хипотеза: общите предци на човека и шимпанзето притежавали много силна памет, но на определен етап от еволюцията, когато развитието на мозъка достигнало своя предел, човешкия разум придобил нови способности за намаляване на старите.

Така че може да не се комплексирате за това, че шимпанзето побеждава хората в интелектуалните битки. Страничните ефекти от феноменалната памет на маймуната- това е неспособността му към мисловен процес, присъщ за човека: за тях не остава място в мозъка на шимпанзето.

Източник: zoomania.org

Ключови думи:

маймуна, умна, хора

Сподели в:

Насилието над животните води и до насилие сред хората

Дългоносата маймуна

Маргей - дива котка, която мимикира плячката си

Добави коментар

Коментар 2 от BigBadWolf♥

13:20ч
02.01.2014г.


Коментар 1 от Nidalee

10:34ч
02.01.2014г.

Хехе


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...