2796

0

Рейнинг

Раздел: Паякообразни

Категория: Любопитно

   

Макар и слабо познат в България рейнингът е спортна дисциплина, която набира все повече привърженици и почитатели у нас. За да придобиете някаква представа за този спорт, ще се опитаме накратко да ви разкажем за него.Рейнингът е признат за спортна дисциплина през 1949 г. за първи път в САЩ. Като част от „Western” ездата неговата основа идва от работата с коне и крави в американските ранча. Необходимо било конете да са много леки на управление, да се подчиняват на съвсем малък допир на крака или повод при работата им с големи стада добитък. Това е довело до създаването на породи коне и тренировъчни методи, които са в основата на спорта рейнинг днес. Набирайки все по-голяма популярност, през 1966 г. в САЩ е създадена организация, администрираща рейнинга като спорт - NRHA National Reining Horse Association). Днес асоциацията има представителства в 36 държави от целия свят.Рейнингът е най-бързоразвиващият се конен спорт и през 2000 г. става първата призната „Western” дисциплина от Международната федерация по конен спорт – FEI. За развитието си спорта разчита на най-голямата породна популация на коне в света, а имено куортър хорс. Тази порода е изключително подходяща за фигурите и упражненията, които се изпълняват в дисциплината. И макар да няма ограничения какви коне да участват в състезанията, три са основните породи, които имат върхови постижения – куортър хорс, пейнт хорс и апалуса.Елементите, които се изпълняват в рейнинга, са обединени в така наречените „патерни”. Всеки от патерните включва изпълнение на упражненията в определена посока и последователност, които трябва стриктно да се спазват. Тези серии се изпълняват изцяло на галоп, като се следи за подчинеността и лекотата на коня, при изпълнението на всички маневри. Патернът включва изпълнението на:
- кръг на бърз галоп
- кръг на бавен галоп
- слайдинг стоп (sliding stop) - конят спира и се пързаля със задните крака, докато предните продължават да вървят)
- спин (spin) - въртене на коня около един заден крак – изпълнявайки 4 или 4,5 оборота по 360 градуса на максимална скорост
- смяна на галоп -сменяне на водещия крак на движение, без да се спира или минава през тръс
- ролбек (rollback) - след спиране, конят се завърта на 180 градуса и галопира в обратна посока
- заден ход в права линия
https://www.youtube.com/watch?v=XxeRiotkhbw

Всички тези елементи се изпълняват, управлявайки коня с една ръка (за високите и професионалните класове). Началото си упражненията водят изцяло от практическата работа с коня при отглеждането на добитък. Все по-често рейнингът се определя като „Western” обездка и е нарицателно за лекота и финост на управление на конете. Когато човек има възможност да язди така натрениран кон и да изпълни някои от тези упражнения, удоволствието от ездата достига изцяло нови измерения.

Източник: adgor.bg

Ключови думи:

кон, конна езда, рейнинг, уестърн

Сподели в:

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...