Мъжките мишки изпълняват удивително сложни и разнообразни ултразвукови мелодии, променяйки структурата им в зависимост от социалния контекст.

Те ги използват, за да спечелят вниманието и да съблазнят самките, твърдят американски зоолози в статия, публикувана в сп. Frontiers of Behavioral Neuroscience, съобщава Ройтерс.

Учените от около половин век знаят, че мишките могат да издават редица звуци и дори да пеят в ултразвуковия диапазон, използвайки тези сигнали за откриване на партньори за продължаване на рода.

Зоологът Джонатан Шабо от университета "Дюк" е прослушал "серенади" на мишки, разработвайки програма, която да му помогне да разшифрова "езика" на животните и да разбере какви набори от звуци използват в различните социални ситуации.

За създаването на такъв алгоритъм Шабо е анализирал структурата на песента на мишките, времето между отделните части и други компоненти.

По време на този процес той се натъкнал на някои необичайни факти.

Структурата и сложността на брачните "серенади" на самците се е променяла в зависимост от това дали те са виждали самката, или само са усещали нейната миризма.

Източник: Thinkstock/Guliver

Оказало се, че когато самците не виждат самките, те изпълняват сложни и дълги брачни песни, които веднага заменят с по-прости мелодии в случай, че срещат самката.

Според Ерих Джарвис от университета "Дюк" сложната песен при мишките е своеобразен аналог на птичите трели.

А когато самецът вижда самката, той превключва на по-проста мелодия, за да пести сили и енергия, които използва едновременно за преследването на женската и за изпълнението на брачната песен.

По-нататъшни експерименти на Шабо и Джарвис са показали, че самите самки предпочитали да седят до уредба, възпроизвеждаща сложните "серенади".

Това означава, че структурата на песента е била много важна за тях.

Според учените този факт доказва, че мишките използват и измислят песните си приблизително по същия начин, както и пойните птици, като прибягват до звуци - набори от ноти, а не възпроизвеждат по-малко вариативни мелодии, заложени на генетично ниво.

Източник: Thinkstock/Guliver

Учените все още не знаят дали мишките съчиняват нови песни в свободна форма, или ги събират от готови набори от звуци.

Те се надяват в търсенето на отговора на този въпрос да им помогне сайтът MouseTube.

На него зоолози от цял свят качват записи на "песните" на мишки. Според Джарвис и Шабо анализът им ще помогне да се разбере как е устроена песента на мишките и до каква степен се различава от трелите на пойните птици.