2438

2

Пълчища плъхове- ­мутанти бавно превземат Европа

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   


Пълчища плъхове-мутанти бавно превземат Европа

Към края на 2015 година във Великобритания плъховете ще са 2,5 пъти повече от населението на страната. При това става дума не за нормалните представители на мишешкото племе – увеличава се драстично броят на мутиралите гигантски гризачи. 

Експертите са пресметнали, че преди две години около 70% от 10­ милионната популация от мишки във Великобритания са станали резистентни спрямо всякакъв вид отрови. От тогава до сега ситуацията става все по- ­тревожна. В началото на 2015 година специалистите казват, че популацията на вече е достигнала 80 милионната отметка. И всяко ново поколение се оказва с по­- добре развит имунитет спрямо отровите. Като се вземе предвид плодовитостта на тези гризачи (бременността им е само 21 дни, а някои самки само за година може да родят до 400 мишлета), броят на мишките на територията на Великобритания до края на годината ще има не по- ­малко от 160 милиона мишки – 2,5 пъти повече, отколкото е населението на страната. 

Още по- ­голям е проблемът, заради генетичните мутации. Броят на представителите от новия вид не е известен, но от всички краища на страната – от южните графства в Англия до шотландското крайбрежие, хората все по-­ често съобщават, че са видели гигантски гризачи. Тялото на обикновения плъх достига максимум до 30 см, то мутантите с двойно по- ­големи размери по външен вид приличат повече на котки. Освен огромните размери, "еволюиралите" гиганти са и с по- ­гъста козина, което им дава още едно предимство – способни са да оцеляват в по­- сурови зимни условия. За момента няма ефективен начин за борба с армията от гризачи. Всички изпробвани отрови се оказват безвредни за плъховете, защото те са изработили имунитет към използваните масово в последните години. Грешката е на държавно ниво – в продължение на повече от половин век, не е променяна химическата формула за голямата част от отровите. Към това се добавя и съвкупност от други фактори – населението на Великобритания постоянно расте, с това се увеличават и битовите отпадъци, които генерират хората, а бюджетите за извозване на боклука непрекъснато се свиват. И за капак, няколкото поредни топли зими способстваха за бумът в раждаемостта сред плъховете, които вече се появяват и с генетични промени. Единственото, което спецовете предлагат за борба с пълчищата гризачи е използването на по- ­силни отрови, които обаче в момента не са одобрени от органите на ЕС за употреба. Употребата на по- ­силни отрови крие някои рискове. По­- токсичните препарати може да доведат до отравяне на някои домашни животни и птици. Освен това, всеки контакт с хранителни продукти на плъх, погълнал такава отрова, може да се превърне в рисков фактор за здравето на хората. 

Гигантските плъхове обаче не са проблем само за Великобритания. Мутиралите гризачи са забелязани и в Дъблин (Ирландия) и Стокхолм (Швеция). 

Има данни и за наличието им и в България- в София, Пазарджик, Велико  Търново също са били забелязани подобни екземпляри.

Броят им в градовете е почти равен на населението, твърдят изследователи. Според тях плъховете са изключително хитри  и интелигентни противници. Главната причина за трудната борба с тях е самата им биология.  Те се размножават бързо и действат през всички сезони. Плъховете комуникират помежду си на високо ниво – с ултразвукови сигнали. Умни и паметливи са, изследват терена и си предават информация за опасностите със звуци. Разбират къде са капаните и отровата, и бягат от тях. Плашат се от нови форми храни и затова капани и отрови могат да останат недокоснати с дни. 
Все пак – какво да направим ,че да се спасим от тази напаст?

Плъхове мутанти изпълзяха от каналите в София

Специалистите съветват:

  • - Запушете всички фуги  и дупки с широчина над половин санитиметър в дома си. Става дума за покрива, стените, навесите, таваните и пода.
  • - Помислете – дали сами не храните плъха? Всяка огризка, отворена консервна метална кутия, храна за домашни любимци в чинийка, найлонови торби, пълни със смет, екскремент от котки и кучета – канят отблъскващите гризачи на трапезата.
  • - Винаги затваряйте капака на тоалетната, когато не я ползвате. Дезинфекцирайте с белина всяка седмица тоалетната чиния.
  • - Пазете кухнята  и мивката от отпадъци, открити продукти и чинии с остатъци. Измивайте мивката често с белина. Или  с чаша сода за хляб, последвана от чаша оцет и обилно изплакване с вряла вода.
  • - Проверете всички врати в сградата. Има ли луфтове – запушете ги.

 

Какво умеят гадините?

  • - Плуват безпроблемно до 800 метра.
  • - Изгризват дори алуминиева дограма, както и бетонови блокчета.
  • - Катерят се с лекота по гладки вертикални стени, тръби, кабели, въжета.
  • - Скачат с удоволствие от 15 м височина.
  • - Изкопават дупки с дълбочина 90 см.

Източник: nakratko.bg, pik.bg

Сподели в:

Учени приспиват и събуждат плъхове чрез мозъчна стимулация

Европа забрани тестването на козметика върху животни

Най-старата котка в Европа

Добави коментар

Коментар 2 от ....

13:43ч
18.06.2015г.

Мразя мишки!
Защото носят зарази и гризат всичко!
Добре че унас нямаме!


Коментар 1 от Patrisiya Aleksieva

22:47ч
17.06.2015г.

Такива големи имаме в къщата, постоянно Джери лае и ги гони из двора, че влизат да му ядат храната...


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...