917

0

Изчезналият вид плъховидно кенгуру се появи отново

Раздел: Гризачи

Категория: Новини

   

Очилатото плъховидно кенгуру, за което учените предполагаха, че е изчезнало, се появи отново, съобщи наскоро Дейли мейл. Двуутробното животно е забелязано в Западна Австралия, областта Кимбърли.

Тази новина много развълнува не само учените, но и природозащитниците, защото те смятаха, че животното е изчезнало. Всъщност, за последен път това очилато плъховидно кенгуру е видяно през 2004 година.

Заснемането на животното е станало с помощта на скрита камера, която е била поставена на мястото, където за последно е съобщено, че е забелязано кенгуру от този вид. Камерите са уловили плъховидното кенгуру в момента на неговата вечеря.

Този вид животно се смята за много рядък в област Кимбърли, а името му идва от оранжевата козина, която обгражда и двете очи на малкото животинче, обясняват още учените. В другите части на Австралия животното е широко разпространено.

Независимо от това учените смятат, че популацията на очилатото плъховидно кенгуру намалява с доста бързи темпове и е съвсем възможно видът му действително да изчезне. За да се избегне подобен сценарии, учените обясняват, че тези животни трябва да се следят отблизо и по този начин да могат да се отчетат какви са заплахите за тях.

По този начин тези двуутробни животни ще имат много по-голям шанс да оцелеят като вид. Очилатото плъховидно кенгуру има сериозни изисквания за храната и подслона си, твърди Алекзандър Уотсън.

Той е говорител на организацията WWF – Световен фонд за Дивата природа. Специалистът допълва още, че тези животни са изключително чувствителни към всякакви промени, които са свързани с техните местообитания.

Плъховидното кенкуру обикаля големите тревни туфи и ги използва за подслон – предпазват се от хищници, на които често стават жертви, както и от високите температури през деня. Една от големите заплахи за този вид кенгуру са метеорологичните явления и най-вече сушата. Освен това заплаха са отъпкването на туфите от едрите животни и др.

Източник:  sanovnik.bg

Сподели в:

Кенгуру спаси дете

Риба която е оцеляла като вид 200 млн. години

8 животни с уникален външен вид

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1932

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 71

  Гласове: 39

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...