951

2

Мишките – най-добрият приятел на учените

Раздел: Гризачи

Категория: Полезно

   

Първите опити с животни с цел изследвания датират още от 500 години преди Христа. През 19 век са познати експерименти върху кучета, малко по-късно и такива с участието на плодови мушици, кръгли червеи и други. Днес обаче най-често използваното животно за експерименти е мишката.

През далечната 1902 година генетикът Уилям Ърнест Касъл започва да използва мишки за своите проучвания в лабораторията си в Харвардския университет. С времето екипът на д-р Касъл осъзнава колко много генетични прилики има между мишката и човека. Така те започват да отглеждат мишките, за да успеят да разгадаят и човешката.

Мишките и хората имат много сходен геном - в 97.5 % се откриват прилики в ДНК. Изследователите посочват мишката като средство, което улеснява разбирането на функционалните части на човешкия геном. Също тези животни се използват като модел за изследване на човешките болести и най-вече за разработването на лекарства, които да спасяват живота му.

Така например в генома на мишката могат да бъдат включени гени от болни хора, с цел да се изследва протичането на заболяването и механизма му на действие.

Мишките – най-добрият приятел на учените

Твърди се, че благодарение на експериментите с животни медицината е успяла да направи пробив през последните 100 години.

И причината мишките да заемат първото място в лабораторните изследвания е огромната прилика с гените на човека. Също така лабораторните мишки живеят около 2–3 години, което дава възможност на учените да изследват последиците от провежданото лечение. А това при хората е невъзможно.


Важно е при клиничните изпитвания на отделни лекарства да се използват мишки без генетични различия. В някои случаи е възможно клиничните тестове да се осъществяват с човешки клетки, преди препаратите да се тестват върху хората.

Днес с напредване на медицинските технологии и появата на изкуствени човешки органи се смята, че би било по-добре и по-евтино те да бъдат модел за лабораторните опити, вместо да се правят експерименти с животни.


Източник:Sanovnik.bg


Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

10-те Най птици

Добави коментар

Коментар 2 от Рая Райчева

10:52ч
02.02.2015г.

От край време, учените използват тези създания за лабораторни опити!


Коментар 1 от Holmes

12:10ч
31.01.2015г.

Не одобрявам експерименти с животни, били те и мишки и плъхове...


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4160

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 86

  Гласове: 40

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...