4162

4

Всичко за хамстерите:Осигуряване на живот, Ічаст Настаняване

Раздел: Гризачи

Категория: Здраве

   

Домът на хамстера трябва да бъде безопасен, сигурен и достатъчно голям, че да може той да си играе. За отглеждането на такава животинка са подходящи както металните клетки, така и аквариумите и пластмасовите клетки с тръби. При аквариумите е важно да има капак, за да не може хамстера да избяга - хващането му след това понякога може да бъде много трудно.
Домът на хамстера трябва да се постави далеч от въздушни течния и пряка слънчева светлина. 


Метална клетка

Телени клетки са най-често използваните жилища за хамстери. Най-голямото предимство на телени клетки е добрата вентилация, тъй като свежият въздух може да стигнем до хамстера от различни посоки. Тези видове клетки са най-подходящи за сирийските хамстери. Този тип клетки не са подходящи за хамстери-джудже или роборовски хамстери, тъй като те могат да избягат между металните пръчки.

Предимствата на тези телени клетки е, че те са евтини, относително трайни, леки и е лесно да се поддържат чисти. Много от тези клетки имат сваляща се телена рамка, която се премахва от пластмасовата основа, което прави чистенето много по-лесно. Клетките имат решетки, по които хамстерите могат да се катерят и с които да играят.

Недостатъци на тези телени клетки е, че с тях хамстера е изложен на течение (ще трябва да вземе това предвид, когато решите къде искате да поставите клетката) и шансовете хамстерчето да бъде уловено между телените пръчки в опити за бягство са големи. Някои клетки имат доста плитки корита, които биха позволили стърготините и т.н., да се разпръснат извън клетката, в усилията на хамстер да се заравя. Когато клетката е от некачествена изработка, вратичката може да не се затваря добре, така хамстерът може да я отвори и да избяга. 


Пластмасова клетка

На пръв поглед те крещят 'забавление, рай за всеки хамстер'. Но не винаги е така.


Предимство на тези клетки е забавлението, което те осигуряват на животното и на вас - да ги гледате как играят и тичат из тях.В този тип жилища, хамстерът не се влияе от теченията, но имат малка вентилация. Те са идеален дом за хамстерите-джудже и за робовските хамстери.


Недостатъците са, че тези клетки се чистят ужасно трудно! Големите сирийски хамстери и бременните хамстери често засядат в някоя от тръбите, като тяхното вадене е много трудно и понякога дори опасно за хамстерите! Така тези клетки могат от рай да се превърнат в смъртоносен капан за вашият любимец. Важно е да се отбележи, че вентилацията в тръбите е много малка, кондезацията също е голям проблем. Някой производители се 'борят с тези проблеми като правят част от клетката от тел, което до някъде успява да премахне този проблем. 

Аквариум


Стъклените аквариуми са  по-скъпи като инвестиция и в повечето случай са по-тежки, така че ще трябва да вземе това предвид, когато решите къде искате да поставите вашия домашен любимец и неговият дом. В този тип жилища, хамстерът не се влияе от теченията, но има малко вентилация, което не е добре за животното.

Едно от предимствата на аквариума е, че възможността животното да избяга е почти нулева, ако аквариумът е снабден с капак. През цялото време можете да наблюдавате своят домашен любимец. Гледката е особено приятна, когато в аквариума има гнездо с бебета. С аквариума намалявате възможността животинката да бъде заклещена от телените пръчки до нула!

Недостатъците са, че в аквариума няма много пространство и възможност за поставяне на много предмети. Така рискувате вашият домашен любимец да стане мързелив. Бутилките с вода се поставят с вендузи, които не са много стабилни - ако хамстера започне да се катери по тях има опасност да падне и да се нарани. Друг минус е, че те трудно се чистят и не са много хигиенични. 

Талаш


За постелка на клетката / аквариума се използва талаш - дървесни стърготини. Във всеки магазин има и не е скъп. Важно е да не взимате ароматизиран талаш, защото хамстерите не се изхождат в него. Други недостатъци са, че не е естествен, два пъти по-скъп е и е в малки количества.

Предмети и играчки


Предметите в жилището на хамстера са много важни и биват два вида: задължителни и развлекателни. Задължително трябва да има поилка и хранилка. Понятието 'развлекателни' е доста относително, защото, ако искате вашият хамстер да е здрав, енергичен и щастлив, то вие се нуждаете от такива предмети. Това са колело за въртене, стълбички, дръвчета за гризкане, място за скривалище, тръби за складиране на храна и за сън и сфера, с която да обикаля цялата къща без опасност да се пъхне някъде.  

Чистене на клетката / аквариума


Това зависи от вида на клетката и броя на животните, които има вътре (можете да гледате два хамстера-джуджета в една клетка, но сирийски хамстери обикновено се гледат в изолация). Най-важното правило е, всеки път, когато клетката започва да мирише, което е най-малко веднъж седмично за телените клетки и по-често за пластмасови клетки с тръба и аквариумите - заради малкото вентилация - талашът трябва да се смени и клетката да се измие. 


Източник:http://thehamsterbubble.weebly.com

Сподели в:

Болести при хамстерите

Как да осигурите добър живот на вашето кученце?

Всичко което трябва да знаем за папагалчетата

Добави коментар

Коментар 4 от Dreamer

23:40ч
15.10.2014г.


Коментар 3 от Holmes

23:25ч
15.10.2014г.

О, и моята има дръжка,а и сфера на стийка като затворено колело.


Коментар 2 от Holmes

23:23ч
15.10.2014г.

На Уолфи е на 2 етажа, комбинирана, с две врати, пързалка, тунели,колело, купа и поилка и къщичка, която се маха.


Коментар 1 от blurryghost

23:08ч
15.10.2014г.

Моята клетка е много яка хД отваря се отгоре и ича дръжка за пренасяне.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...