3491

1

Особености в поведението на морските свинчета

Раздел: Гризачи

Категория: Полезно

   


               Морските свинчета са общителни животни - най-добре се чувстват в компания. Ако отглеждате повече от тези малки, симпатични гризачи, ще можете да се запознаете с тяхното поведение в стадо, разнообразието на характери, които могат да се проявят само тогава, когато се чувстват в безопасност в обкръжението на себеподобните си. За свинчетата, които се отглеждат самотни, приятел може да бъде само човекът и той е длъжен да им отделя достатъчно внимание, за да не се чувства свинчето самотно. 
               Морското свинче се опитомява бързо и е идеалният домашен любимец за децата. То не хапе и не дращи врага. На непозната обстановка, мирис, звук, то реагира с паническо бягство или абсолютна неподвижност. В естествени условия това поведение често спасява живота им.

              Агресия тези кротки животни проявяват единствено към представителите на своя вид - при съперничество за храна или място за отдих. Майката, след края на периода на лактация, понякога прогонва малките, а те се сърдят, когато млякото и стане недостатъчно.  Често причина за агресия става излишната концентрация на животните, принудени да живеят заедно в малко пространство. Като пример на агресивно поведение спада гризането на козината и изяждането на това, което остава в устата. Неудоволствие се проявява също чрез обръщане и подскоци, насочени към страничната част на противника. Обърналото се свинче приклеква, открива зъби, често чаткайки със зъби и с разрошен перчем.
               Най-сериозни конфликти се наблюдават между две особи от мъжки пол, които се борят за господство над стадото. Двамата самци, къркайки и чаткайки със зъби, изправящи се периодично на задни лапи, обикалят един около друг. Ако никой от двамата не се откаже от тази встъпителна част, те започват да скачат един върху друг и да се хапят. Отказът от борба в стадия "война на нерви" не винаги спасява капитулиращия от ухапвания. Победителят може да го преследва и захапва по всички места, до които успее да се добере. В естествени условия кървави конфликти  се случват много рядко. Понеже по-слабите самци има къде да избягат и къде да се скрият. При отглеждането в ограничено пространство, произшествия от такъв род могат да се окажат опасни. 
            Женските, като правило, добре се понасят една с друга, но и тук съществува някаква йерархия - водачката определя реда сред женските и децата. Всички самки се грижат за здравето и развитието на потомството. В първата седмица от живота си малките се намират под пълното покровителство на майката. Ако малкото се окаже самичко, то започва да издава силен, жален писък дотогава, докато майката не го чуе. Тя се отправя към него, издавайки успокояващи звуци, мирише го, облизва муцунката му, после го връща на мястото му.  От втората седмица малките все повече и повече се привързват към бащата, който ги отучва от майчината опека, от началото на третата седмица майката престава да ги кърми.

           На какво трябва да се обърне внимание:


            В клетката няма място за отстъпление, затова отговорността за мирното съвместно съществуване зависи от вас. Обърнете внимание на следното:
  • Младите самци при достигане на половата зрялост, но не по-късно от 4-5 седмица, трябва да се отделят от останалите свинчета. Това е необходимо не толкова за избягване на сблъсъци, колкото за да се предотврати безконтролното размножаване.
  • Ако самец в борбата за първенство е претърпял поражение, веднага трябва да се премести в друга клетка, иначе той ще се чувства зле, доколкото за него няма място в семейството.  
  • Младият кастриран самец, който са настанили в група с женски, вероятно няма да може веднага да се утвърди като водач. Ситуацията ще се измени само във времето, когато той порасне и ще ги превъзхожда по ръст и тегло.
  • Морско свинче, която страни от сродниците си, вероятно не е имало контакт досега с други морски свинчета и е лишено от чувството за общност с групата и ще му е много трудно да живее със събратята си.
  •         Ако желаете да преместите група морски свинчета в нова клетка с други морски свинчета, то смело може да го сторите. По-сложно е да настаните саможивото свинче към няколко други животни, сред които ще му се наложи да живее. Освен това, повече животни се нуждаят от много по-просторна клетка.


    Източник: piggy_love.com

Ключови думи:

поведение, свинчета, особености

Сподели в:

Нещо интересно за морските свинчета

Куче спасява бебе от морските вълни

Морските свинчета се дресират трудно

Добави коментар

Коментар 1 от BigBadWolf♥

20:26ч
14.09.2014г.

полезна статия


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...