2404

2

Морско свинче-Опастности и бягство

Раздел: Гризачи

Категория: Полезно

   

  Къде дебне опасност:

ОпасностИзточникОтстраняване

Падане

Стол,
балкон
Не оставяйте животинките без надзор по време на разходка

Приклещване

Врати

Бъдете внимателни при отваряне и затваряне на вратите

Топлинен удар

Слънце, отопление

Не оставяйте клетката на открито слънце или в близост до отоплителен уред
Котки, кучета,
птици

Балкон, двор

Свинчетата трябва да са добре защитени чрез предпазна мрежа или решетка.от хищни животни

Токов удар

Електрически кабел Закрийте електрическите кабели, не ги оставяйте достъпни

Изгаряне

Горещи предмети

Не позволявайте на свинчетата да се разхождат до котлони, тостери или горящи свещи. Цигарите и угарките са също опасни.
Отравяне

Отровни стайни растения

  

Боядисано или лакирано дърво

Откажете се от отровни растения в стаята, където държите морското свинче.

Използвайте материали, които не са боядисани или лакирани.
РаниЧовекБъдете внимателни по време на разходките на морското свинче, дръжте го под око, не го настъпвайте, не го изтървайте.
 

Ако свинчето се загуби:

           Морските свинчета от време на време се загубват. Обикновено се случва по време на разходка из стаята – незатворена врата и свинчето се възползва от случая и побягва. Понякога свинчетата бягат и от клетките, например нощем, когато спите. Какво трябва да се направи, за да намерите бързо избягалото животинче? Най-важното е да не се паникьосате! Методическото претърсване повишава шанса да намерите беглеца цял и невредим.       

        1. Преди всичко затворете всички врати.  Така свинчето ще се окаже затворено в една стая и не може да избяга в друго помещение.       

       2. Заради безопасността на свинчето се огледайте из стаята и отстранете всички възможни източници на опасност -  напр. вдигнете всички електрически уреди и кабели и предметите, които може да се окажат отровни за свинчето. Ако имате и други животни, временно ги изолирайте, за да не причинят вреда на свинчето ви.       

      3. Сега е необходимо да минете през всяка стая и да пошумолите с найлонова торбичка (това действа в тези случаи, когато свинчето реагира на шумоленето). Това най-бързо ще окаже въздействие на свинчето и то или ще излезе от прикритието си, или ще издаде местоположението си с квичене.        

      4. Бързо огледайте всяка стая – дали няма да забележите свинчето? Къде е любимото му място за криене по време на разходките? Може би то е там? Проверете под масите и столовете, зад шкафовете – ако пожелае, свинчето може да пропълзи през съвсем тесни процепи, особено ако е било изплашено. Постойте в пълна тишина и се ослушайте, може да чуете как писука или квичи. Ако се вгледате внимателно, може да забележите парченца нагризана хартия или изпражненията на свинчето.         

      5. Ако свинчето не се покаже по време  на беглия оглед, явно е време да се заемете с детективска работа!

    • Свинска примамка!  Ако имате друго свинче, опитайте да го принесете във всяка стая и да поставите клетката така, че избягалото свинче да може да подуши или чуе приятелчето си. Да се надяваме, че това ще съблазни беглеца да се покаже и ще можете да го хванете.
    • Съблазняване на лакомника! Сложете храна и вода във всяка стая. Така ще разберете в коя стая се крие свинчето ви. Забележете какво е яло, за да го използвате като примамка. Може също да сложите наклонена кутия със сено. Твърде е възможно, когато влезете след време в стаята, да намерите свинчето си спящо в сеното!
    • Хванете го накрая това прасенце! Когато разберете в коя стая се крие свинчето, поставете «свинекапан». Тя се прави по следния начин: Поставете някаква кутия ( достатъчно дълбока, за да не може да излезе свинчето от нея. Направете стълбичка, с помощта на която свинчето би могло да влезе вътре (напр. от купчина книги). Постелете дъното със сено или друг мек материал, за да не се нарани свинчето при приземяването. След това сложете на книгите примамка – някакво лакомство, което да привлече свинчето, за да може то да се покатери и да скочи в кутията.
              Ако сте загубили свинчето в градината, направете подобни капани, но първо се убедете, че свинчето няма да избяга ненадейно на недостъпно място. Във всеки случай, не се отказвайте от търсенето му!

             Запомнете! Не позволявайте на свинчето си да се загуби!
  • Проверявайте дали е затворена добре вратичката на клетката!
  • Винаги затваряйте вратата на стаята, в която е пуснато да се разхожда!.
  • Ако изнасяте клетката в градината, убедете се, че е абсолютно обезопасена и надеждна за вашето свинче. Проверете оградата и външната врата, през които свинчето би могло да избяга от двора. Ако напусне пределите на безопасния двор, то може бързо да стане жертва на диви или домашни животни, да избяга на улицата или толкова далече, че да не може да бъде намерено. Не позволявайте това да се случи! Не изнасяйте клетката на необезопасено място! 
                     Златно правило: Ако пускате свинчето от клетката, то винаги може да избяга. Затова ВИНАГИ го наблюдавайте и следете за неговата безопасност, защото отговорността за живота и здравето му лежи изцяло и напълно на вас! Когато успеете да хванете свинчето, внимателно го огледайте, за да се убедите, че не се е наранило. Приласкайте го, никога не му се карайте, защото бягството му НЕ Е ПО НЕГОВА ВИНА. Преместете свинчето в клетката, където е необходимо известно време да прекара под внимателното ви наблюдение. Това е необходимо, за да се убедите, че поведението му е нормално.

Учете се от своите опити и не позволявайте да се случи още веднъж! За да не гризат свинчетата каквото им попадне:         

Мадлен Кумбер (Madelaine Coomber) от Кент предлага няколко начина,  за да направите така, че свинчето да не гризе всичко, което му попадне, в това число и клетката. Обработването на дървените повърхности с кърпичка с аромат на ментол не вреди на свинчето, нито на самата клетка. Но след такава обработка свинчето спира да гризе. Също можете да измиете клетката с веро. Миризмата също добре се попива от дървото и след това опитите на свинчето да изгризе жилището си престават.


Източник:morskisvinki.ru

Превод:Надежда Аврамова

Ключови думи:

бягство, морско свинче, опастност

Сподели в:

Звуците на морското свинче

Езикът на тялото на морското свинче

Морско свинче направи гигантски скок

Добави коментар

Коментар 2 от kalismile

19:45ч
26.05.2014г.

полезно


Коментар 1 от Renard monster 🦊

20:43ч
25.05.2014г.

Много полезна информация.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...