9952

4

Болести при хамстерите

Раздел: Гризачи

Категория: Здраве

   

  Симптомите, по които може дада се ориентирате, че Вашият хамстер има здравословен проблем са загубата на апетит, апатията, настръхналата и рошава козина, кашлицата, хриповете, търкането на очите и на носа, появата на диария и опадване на космената покривка. По принцип хамстерите рядко боледуват, но ако забележите някой от изброените признаци, трябва да потърсите бързо ветеринарна помощ. Важно е да се знае, че постелките от кедър и бор са опасни за хамстерите, тъй като отделят съединения, които дразнят дихателните пътища и могат да предизвикат чернодробни заболявания. Токсични антибиотици за хамстерите са пеницилинът, амоксицилинът, ампицилинът, стрептомицинът, дихидрострептомицинът, тетрациклинът, линкомицинът,еритромицинът, ванкомицинът, цефалоспоринът и гентамицинът.
 

  Най-честите заболявания, откоито страдат тези гризачи са:

  • Влажна опашка (пролиферативен илеит или региоанален ентерит) – предствлява сериозно чревно заболяване, което се среща при младите хамстери на възраст между 3 и 6 седмици.Смъртността, вследствие на заболяването е много висока – почти всички заразени представители умират. Клиничната картина на пролиферативния илеит се характеризира с апатия, загуба на апетит, настръхнала козина, водниста диария,която при по-тежките случаи става кървава. Именно диарията е дала името назаболяването, защото се образува мокро около опашката и ануса. Лечението се провежда от ветеринар, но в повечето случаи, въпреки това, хамстерът умира след 48 часа. Причините за заболяването все още не са известни. Смята се, че един от причинителите е бактерията Campylobacter jejuni. Като превантивни мерки могат да се посочат избягването на стреса, плавната смяна на храната и редовното почистване на мястото, в което се отглежда хамстера. Необходимо е да се знае, че не всички хамстери, които имат диария, страдат от влажна опашка.
  • Диария – като причини за появата на диария могат да се посочат различните инфекции, промяната в диетата, лечението с антибиотици. Необходима е консултация с ветеринар, който да установи точните причини и да назначи лечение. В резултат на диарията хамстерът може да се обезводни, за това бъдете сигурни, че поема достатъчно вода
  • Вътрешни паразити – хамстерите могат да бъдат заразени само с някои тении и глисти от сем. Oxyuridae. Клиничната картина се характеризира със загуба на тегло, подуване на корема и наличие на сегменти, приличащи на семена от краставица около ануса.
  • Респираторни инфекции – ако не се вземат мерки, респираторните инфекции могат да доведат до пневмония. Клиничната картина се характеризира с кашляне, отделяне на секрети от очите и носа, затруднено дишане и хрипове, придружени със загуба на апетит и отпадналост.
  • Абцеси –представляват локални огнища на инфекции, които се характеризират с натрупване на гной. Причини за появата на абцеса могат да бъдат незначителни нараняванияна кожата или на устната лигавица. Приемането на твърда храна може да доведе също до образуването на абцес. Понякога абцесите сами са пукат, но в повечето случаи е необходима ветеринарна помощ за тяхното отстраняване.
  • Кожни заболявания – опадването на козината е нормално при сезонната ѝ смяна и при възрастните представители, но съпроводено със сърбеж, зачервяване и лющене на кожата налагаветеринарна помощ.
  • Хибернация – товае състояние, в което хамстерът изпада при понижаване на температурата в помещението. Неговата телесна температура също се понижава, а метаболитните процеси се забавят. Често пъти стопаните си мислят, че техният любимец е починал. За да се избегне хибернацията е необходимо поддържането на постоянна стайна температура, която да не е много ниска.

Ключови думи:

хамстер, болести, симптоми, влажна опашка, пролиферативен илеит, региоанален ентерит, диария, вътрешни паразити, респираторни инфекции, абцеси, кожни заболявания, хибернация

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при аквариумните рибки

Болести при тарантулата

Добави коментар

Коментар 4 от Sissy

09:03ч
24.03.2014г.


Коментар 3 от {•love•sweet•vampire•}

10:33ч
20.10.2013г.

аз имам хамстер и ме е страх да не се разболее
обичам си го


Коментар 2 от ivana

13:39ч
15.02.2013г.

моля ви помогнете ми имам 3 бебета хамстери и една майка ... Мисля , Че счупих ченето на пухи .. СТРАХХХХХХ ме е ....... Моля за помощ


Коментар 1 от humming bird

12:12ч
04.01.2012г.

Горките хамстери. Може да боледуват рядко, но тяхната имунната система е слаба


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...