4782

3

Легенда за Великденския заек

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   

     Заекът е  средно голям бозайник от семейство Зайцеви (Leporidae). Разпространен е в по-голямата част от Европа, включително в България, както и в части от Близкия Изток и Централна Азия. Пренесен е от човека в някои области на Америка, Австралия и Океания. Символ е на отзивчивостта, изобилието и новото начало.

     Преди много, много години една много, много стара легенда гласи, че  дясната ръка на богинята Естра била красива птица. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

     За първи път Великденския заек е споменат чак през 17 век в немски приказки, където зайчето е описано точно в ролята си на доброто същество, което крие боядисани яйца в градината. Малко по малко хората започнали да възприемат Дългоушко като символ на плодородието и благоденствието. Организирали пищни тържества в негова чест. През 18-ти век обаче германски емигранти пренасят историята в САЩ и тя леко се променя.  Те  започнали да вярват, че  в  нощта преди Великден той носи на децата боядисани яйца, сладкиши и играчки, крие ги навред из къщата, за да могат малчуганите да ги търсят, когато се събудят в празничното утро. Първият сладкиш в чест на великденския заек по негов образ и подобие е направен в началото на 19 век в Германия.


     Къде живее Великденският заек?


                                       


     Знае се само, че пухкавият бозайник обитава уютна хралупа дълбоко под земята, където никой не може да го открие. Други истории разказват, че той живее някъде в района на Великденските острови, а до дома му има тайна пътека.

     Не е напълно ясно каква е точната връзка между образа на Великденския заек и боядисаните яйца. Можем да предположим, че това е остатък от легендата за Естра, която още не е напълно разгадана, но нека си признаем,че би ни се искало да открием, че този Дългоушко  съществува. А може би наистина съществува, криеки се в своята хралупа, очаквайки идването на пролетта и Велик ден!


Информация: mamita-bg.com

Ключови думи:

заек, великденски заек

Сподели в:

Най-пухкавият заек в света.Гривата му е по-голяма от тази на възрастен лъв

Най-тежкият заек - белгийски великан

Най-великото изобретение за един заек - мини пазарска количка, пълна с моркови

Добави коментар

Коментар 3 от Кр. Жекова

14:07ч
17.04.2012г.


Коментар 2 от Neicho

20:24ч
13.04.2012г.

и да ни откраде яйцата. Така става понякога от дума на дума и всичко се променя


Коментар 1 от Асето

10:12ч
13.04.2012г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...