7664

12

Недостатъци на чинчилата като домашен любимец

Раздел: Гризачи

Категория: Полезно

   

Чинчила като домашен любимец недостатъци
  Чинчилите имат два основни, и като че ли единствени, недостатъка.

  Първия е че са гризачи, и не могат да бъдат оставени свободно да се разхождат из дома. Щи ви изгизкат всичко. Най-лошото е, че са пристрастени към всякакви видове кабели като привличането е право пропорционално на цената на кабела, и което е по-лошо на напрежението в него.

  Втория им недостатък е че са високопланински животинки. Температури над двайсет и пет градуса за тях са равносилни на температури над четирсет за нас. За това лятото имат нужда от климатик. Поне на повечето места в България.

  Иначе ядат съвсем малко / голям плюс по време на криза / Уринират още по-малко. Урината и екстрементите им нямат никаква миризма./ Това не е заради нас, хората, а защитен механизъм срещу хишници./ Привързват се към хората. Любопитни са, и много игриви. Големи акробати са. Както си тича из стаята прави рязък скок на горе и в ляво / или в дясно / Използва стената или някой от мебелите ви за опора и рязко сменя посоката в която бяга. Просто се изстрелва в другата посока. Такъв скок може да направи и като достигне отсрещната стена. Ако вие сте се поувлякли в преследването и не ударите спирачка на време стената ще ви спре, но е малко болезнено.

  За съжаление не стават за детски любимци. Нежни са, и едно малко по – непремерено детско гушкане може да се окаже последно за любимеца ви. И не на последно място все пак са нощни животни и през деня спят. Стават активни към седем вечерта. През деня няма как детето да си играе с тях. 
 
Чинчила информация отглеждане размножаване

  Любопитен факт за тези които не ги познават, е че нямат потни жлези. Не се къпят никога с вода. Не знам как оцеляват в природата, но там където те живеят по принцип рядко вали. За да подържат козината си имат нужда от прашни бани. Козината им е най-гъстата от всички животни. От един фоликул излизат над седемдесет косъма които в същия момент са и най-тънките и финни. Това им помага да запазят телестната си температура. Както ви казах те са високопланински животни. От друга страна прави кожата им много ценена от любителите на кожени палта. Едно палто изцяло от чинчилска кожа тежи колкото същото палто изработено от плътна коприна, а топли повече от тежък кожух.

  Друг любопитен факт: `инчилите са познати на европейците още от първите испански походи из Андите. Правени са многобройни безуспешни опити да бъдат донесени в цивилизования свят. Едва в началото на миналия век една американска експедиция успява да се справи успешно със задачата. За целта достатъчно добре запасените американци са слизали от планината в продължение на цели шест месеца, давайки възможност на животните бавно да се адаптират към повишаващите се / в ниското / температури. Доставените в Америка животни са размножени и по-късно разпространени из целия свят.

  В наши дни освен с нормалния сив цвят на козината има бели, черни, шоколадови, и още куп различно оцветени чинчили. Само че цените стават астрономически. Ако едно обикновенно чинчилче струва от петдесет до сто лева, то едно снежно бяло / но не албинос / или антрацитено черно може да достигне цена от няколко хиляди евро.

Чинчила информация отглеждане размножаване

Източник: Lapa.bg

Ключови думи:

чинчила, недостатъци, домашен любимец

Сподели в:

Тарантулата домашен любимец и пазител

Змията-домашен любимец

Подходяща ли е котката за Ваш домашен любимец?

Добави коментар

Коментар 12 от Карамелче

19:40ч
06.12.2013г.

Не мислих че наистина се привързват към стопаните си .. много жал ми стана .. и моята чинчилка умря .. просто сега се сетих как се е мъчил и не е знаел какво става и с надежда е гледам в очичките тате и мама .. аз не бях при него и даже не можах да се сбогувам.


Коментар 11 от Котарака

17:46ч
06.12.2013г.

много съжелявам


Коментар 10 от джако

16:24ч
06.12.2013г.


Коментар 9 от Bobby

16:22ч
06.12.2013г.


Коментар 8 от ღ♫Blackie♫ღ

16:18ч
06.12.2013г.

благодаря за съчувствието


Коментар 7 от джако

16:17ч
06.12.2013г.

съжалявам


Коментар 6 от ღ♫Blackie♫ღ

16:16ч
06.12.2013г.

отдавна,благодаря за съчувствието


Коментар 5 от Bobby

16:12ч
06.12.2013г.

кога, оу горкото сладурче


Коментар 4 от ღ♫Blackie♫ღ

16:05ч
06.12.2013г.

починаза жалост


Коментар 3 от Bobby

16:03ч
06.12.2013г.

какво стана с него?


Коментар 2 от ღ♫Blackie♫ღ

15:38ч
06.12.2013г.

Аз имах едно чинчилче и съм съгласна с статията.


Коментар 1 от ☆Betty☆

15:05ч
06.12.2013г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...