16647

2

Десет факта за катерицата

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   

     Катерицата е един от най-симпатичните и обичани от хората  горски обитатели. Често се среща  в паркове и в населени места.Ето какво можем да научим за тях.  1. Съществуват много видове катерици, 43 от които са летящи. Живеят средно около 12 год.

  2. Дължината на тялото им достига до 145-265 мм, а на опашката — 145-189 мм, тежи 250-340 гр.

  3. Дългата опашка помага на катерицата да пази равновесие докато скача от клон на клон.

  4. Окраската се мени в зависимост от сезона и мястото. Козината през лятото е по-тънка и светла, а през зимата тя е по-дебела и тъмна. Козината на корема обаче винаги остава бяла.

  5. Живеят предимно по дърветата. Хранят се със семена на шишарки, жълъди, филизи, гъби, орехи, ягоди; понякога с насекоми и птичи яйца. Често изгризват кората на дърветата, за да стигнат до дървесния сок. Активни са през деня, предимно сутрин и привечер.

  6. Обикновено катерицата прави едно основно и няколко допълнителни гнезда. Разполага ги в хралупи, които постила с мъх и лишеи. В иглолистните гори често строи кълбовидни гнезда от тънки клонки, с отвор от долната страна. След около 38-дневна бременност женската катерица ражда 2-6 малки.

  7. Женските раждат до 5 малки които първоначално са голи и слепи. Те се отделят от майката на 12-14 седмица. Малките се окосмяват след 10-13 дни, а проглеждат месец след раждането си.Бозаят около 2 месеца и започват самостоятелен живот на 6-месечна възраст.

  8. Съзряват много рано и раждат по няколко пъти в годината многочислено потомство. Ето защо в години с благоприятни условия числеността им чувствително се увеличава и те нанасят значителни щети на земеделските култури.

  9. Като  основен враг на катерицата  можем да посочим златката, тъй като тя в известна степен е специализирана в хранене с този типичен горски обитател,също така може да стане жертва и на наземни хищници, като лисици и кучета например.

  10. Въпреки че сме свикнали да я виждаме често както сред природата, така и в градските паркове у нас, в действителност катерицата не е толкова неуязвима, колкото ни изглежда. Тъй като в някои части на ареала числеността на вида драстично е спаднала, той е включен в Червения списък на IUCN (Международен Съюз за защита на природата) в категория „рисков-потенциално застрашен”.инфорамция- wikipedia.org

Ключови думи:

катерица, факти,

Сподели в:

10 интересни факта за тарантулата

Няколко интересни факта за хипопотамите

Десет факта за прилепите

Добави коментар

Коментар 2 от Миглена Савова

21:14ч
26.02.2011г.

аз искам да допълня и че тя едно от най-интелигентните животни в света! http://lapichki.com/pets/statii_p.php?pet=default&st_id=138


Коментар 1 от Димитър Савов

21:13ч
26.02.2011г.

Макар че изглеждат мили животинки, трябва да се знае че нападенито на катерицата не от най-приятните неща. Ако ви нападне катерица, тя се качва на главта ви и почва да ви скубе косата по доста болезнен начин.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...