3285

2

Намериха катерица като от „Ледена епоха”

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   

Животното е било съвременник на динозаврите.

Останки от праисторическа саблезъба катерица, изненадващо приличаща на Скрат от анимационния филм „Ледена епоха” бяха открити при разкопки в Аржентина. Непознатият досега на науката вид е бил наречен Cronopio dentiacutus на името на фантастичното същество Кронопио от книгите на аржентинския писател Хулио Кортазар. Думата dentiacutus пък на латински означава дълъг зъб.

Животното е имало 5-милиметрови кучешки зъби - една пета от размера на главата му. Праисторическият бозайник е бил много малък и учените предполагат, че се е хранел не с жълъди като Скрат от „Ледена епоха”, а с насекоми.

Саблезъбата катерица е съвременник на динозаврите и е живяла преди цели 100 милиона години. По това време всички бозайници са били малки и са се борели за оцеляване с огромни хищници като тиранозавъра и праисторическите крокодили. Палеонтолозите не знаят много за тези древни животни, освен че повечето от тях са приличали на гризачи. Досега не е намиран друг бозайник от този тип с толкова непропорционално дълги зъби.

Учените предполагат, че истинският Скрат е бил честа плячка на хищни динозаври. Саблезъбата катерица, както и наскоро откритият в Латинска Америка праисторически опосум, който е дори по-древен, представляват едни от първите предци на днешните бозайници. Според учените е напълно възможно от едно от тези малки животни да са еволюирали всички съвременни плацентни животни като котките, кучетата, маймуните и дори човека.


Източник:www.novinar.bg

Сподели в:

Риба която е оцеляла като вид 200 млн. години

Коте родено без кости на предните лапички, ходи и стои като катерица

Италиански котарак удари 16 кг, яде като разпран

Добави коментар

Коментар 2 от Eva

15:02ч
28.08.2016г.

Малко странно изглежда, но иначе е хубаво животинчето. И статията е много интересна.


Коментар 1 от Bobi

08:56ч
04.08.2016г.

Много интересна статия.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...