2779

3

Защо не бива да пречим на зайците да ядат изпражненията си?

Раздел: Гризачи

Категория: Полезно

   

Колкото и неприятно да звучи, яденето на изпражнения е нещо напълно нормално за зайците. Обикновено те се хранят с някои от своите изпражнения поне веднъж на ден – рано сутрин или късно вечер.

Защо не бива да пречим на зайците да ядат изпражненията си?

Тези специални изпражнения се наричат cecotropes или "нощни фекалии". Те се образуват благодарение на ферментация на храната в една част от храносмилателния тракт на зайците, наречена цекума.

Cecotropes са меки изпражнения, богати на хранителни вещества и поради това зайците ги поглъщат отново, за да реабсорбират ценните витамини и минерали, съдържащи се в тях

Тези изпражнения имат повече протеини, по - малко фибри и по - високи нива на някои витамини, като например витамините от група В.

Някои стопани изпадат в ужас, когато видят своите любимци да ядат изпражненията си, но трябва да бъдат спокойни, че поглъщането на cecotropes е напълно нормално поведение и е много важно за здравето на животното.

По никакъв начин не бива да пречите на зайчето да хапва от тези изпражнения. Те се появяват само веднъж на ден, ето защо няма риск от това животното да преяде с тях.

Източник: baubau.bg

Сподели в:

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Интересни факти за зайците - домашни любимци

Защо са опасни кърлежите?

Добави коментар

Коментар 3 от Allexandra

17:09ч
08.05.2016г.

Не само при зайците е така.Например конете.Моята Веска като беше малка ядеше изпражненията на майка си,но не и своите.Сега вече спря,пък и Марияна никога не съм я виждала да ги яде.Една моя приятелка има мънички акули (не съм напълно запозната с вида им но са безобидни и са съвсем мънички,няма и да пораснат).Те също ядат изпражненията си.Колкото до моите зайци:Не съм забелязала до сега хд


Коментар 2 от Simona

10:24ч
06.05.2016г.

Но моят заек не яде точно сухите, а редките.


Коментар 1 от Simona

10:23ч
06.05.2016г.

Полезна статия!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...