2874

1

Как да изберем дом за хамстера?

Раздел: Гризачи

Категория: Полезно

   

Кое е първото нещо, което ще приготвите преди да си вземете хамстер? Домът на новия ви любимец трябва да бъде внимателно избран, подреден и почистен преди да потеглите към зоомагазина, за да вземете новия член на семейството. Съществуват няколко различни типа клетки, затова е добре да проучите кой модел  ще отговаря на изискванията ви за лесно почистване, пренасяне, цена и ще осигури удобство на хамстера.

Типове клетки:


Клетка на хамстерМетални клетки
, направени от мрежа или решетка – търсете модели със здраво дъно, което ще предпазва лапите на хамстера от нараняване. Предимствата на този тип клетка са, че позволяват на малкия гризач да се катери по стените, което е допълнително упражнение и забавление за него. Търсете клетки с подвижно дъно, което позволява лесно почистване. Друго предимство на моделите направени от решетка или мрежа е добрата вентилация.

Аквариуми – те са лесни за почистване, но имат лоша вентилация.

Пластмасови клетки – те са най-популярния модел. Повечето клетки в търговската мрежа са аранжирани с тунели и играчки за хамстера, което е предимство. Голям недостатък на тези модели е, че те се чистят сравнително трудно. Вентилацията им не е много добра и не осигуряват възможност за упражнение на хамстера.

Стаите в дома на хамстера

В дивата природа хамстерите живеят в хралупи, разделени на малки „стаи“, които служат за хранене, сън и тоалетна за гризачите. Имайте предвид тези нужди на хамстера, когато избирате и подреждате дома му преди да го настаните. Хамстерът сам ще реши къде кой ъгъл ще използва за тоалетна. В другите части на клетката вашият любимец ще си складира храна и ще спи. По принцип колкото по-голяма е „къщата на хамстера“ толкова по-добре.

Къде да поставите клетката?

След като сте избрали дома на хамстера и сте го подредили , за да бъде уютен и удобен за обитателите му, трябва да прецените къде ще я поставите. Експертите препоръчват да се съобразите със следното:

  • Поставете клетката далече от силни източници на топлина, като печки, фурни, прозорец с изложение с много слънчева светлина, камини и др. Това е особено важно ако изберете за дом за вашия хамстер аквариум, защото вентилацията в него не е достатъчно добра и може да доведе до прегряване.
  • Не поставяйте клетката на хамстера в неотоплена стая през студените месеци. Неподходящи са стаите без слънчева светлина, с течение, гаражи или студени помещения. Ниските температури забавят метаболизма на хамстера и той изпада в т.нар. състояние на зимен сън. Температури под 0 градуса могат да убият гризача.
  • Клетката на хамстера трябва да е в безопасност от други домашни любимци и деца
  • Имайте предвид, че хамстерите са шумни сутрин рано. Затова ако предпочитате да поспивате до късно, изберете място за клетка на гризача далече от спалнята.

Постелки за клетка

Постелка на клеткаПостелки за дома на хамстера – този вид гризачи обичат да се заравят, затова е по-добре да изберете материал за постелка, в който малкия любимец ще може удобно да се скрие и спи. Подходящи материали са дървени стърготини или палети. Пълнежът трябва да се сменя веднъж седмично за добра хигиена. Ъгълът за тоалетна трябва да се почиства всеки ден.

Гнездо за хамстер

Хамстерите предпочитат да имат отделен ъгъл за спане, където се намира и гнездото им. Подходящи материали за него са меки хартиени салфетки, памук, или други меки материали. Гнездото трябва да бъде основно почиствано веднъж на 4-6 седмици. Твърде честото пипане и чистене на гнездото може да стресира хамстера. Не се изненадвайте ако гризача складира там храна. В случай, че откриете хранителни остатъци в гнездото е желателно да ги отстраните, за да избегнете замърсяване.Източник: Pets11

Ключови думи:

хамстер, дом, избор

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Как да обучаваме папагала?

Добави коментар

Коментар 1 от Bobi

21:57ч
18.04.2016г.

Доста полезна статия.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...