2266

0

Учени приспиват и събуждат плъхове чрез мозъчна стимулация

Раздел: Гризачи

Категория: Други

   

Екип от Станфордския университет демонстрира, че е възможно да се манипулират състоянията на съзнанието чрез промени в мозъчната активност, пише агенция Фокус. Учените са били в състояние да събуждат или приспиват плъхове, променяйки невронните сигнали в централния таламус. Това изследване на мозъчните вериги може да помогне при създаването на нови и ефективни методи за терапия на мозъка при физически увреждания и други неврологични разстройства.

Таламусът обработва и предава сензорна информация и насочва сигнали към мозъчната кора. Тази част от мозъка има роля и в регулацията на състоянията на сън и бодърстване. Предишни изследвания са стигнали до извода, че стимулирането на невроните в таламуса би могло да събуди пациенти от състояния на безсъзнание.

Екип, ръководен от Джин Хюнг Лий от Станфордския университет, е използвал лазери, за да стимулира чувствителни към светлина неврони в таламуса на спящи плъхове. Учените са установили, че импулси, проблясващи с честота 40 и 100 херца, събуждат плъховете, докато ниски честоти от 10 херца предизвикват състояние на безсъзнание.

Изследвания с функционален ядрено-магнитен резонас са показали, че мозъчните региони с увеличена активност по време на стимулация с високи честоти остават блокирани при стимулация с ниски честоти. Резултатите са повърдени с електрически записи на мозъчната активност. Нещо повече, оказва се, че ниските честоти карат определени неврони да излъчват сигнали, следвайки модели, които често се наблюдават по време на сън.

“Резултатите предполагат, че централният таламус функционира като радиоцентрала, която настройва мозъка за различните състояния на активност и будност,” казва д-р Лий. Той се надява, че тези познания ще се използват за разработване на по-добри терапии за мозъчни наранявания и неврологични увреждания.

Източник: obekti.bg

Ключови думи:

лаборатория, плъхове

Сподели в:

Златна рибка претърпя мозъчна операция

Учени намериха начин за дистанционно управление на хлебарки

Учени депресират котета, за да видят дали ще продължат да са сладки

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...