2480

0

Кога хамстерите са най-щастливи?

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   

Хамстер на Колело

Хамстерите са едни от най-често срещаните домашни любимци. Техните компактни размери ги карат да бъдат предпочитани от хора, които нямат достатъчно пространство вдома си и не могат да си позволят котка или куче.

Когато си вземат домашен любимец като този, много хора си мислят, че той се нуждае единствено от клеткадървени стърготини и храна. Ново изследване показа обаче, че стопаните на тези гризачи има какво още да направят, за да се чувстват те по-щастливи.

Според авторите на проучването хамстерите не са безразлични към обстановката, която ги заобикаля и правят разлика в интериора на жилището си. Той от своя страна повлиява на настроението на тези малки мишлета.

Според специалистите може да се каже, че хамстерите се чувстват най-щастливи, когато клетката им е обзаведена с колело, люлки, тунели, стъпала и всевъзможни други екстри, където да тичат и да се крият.

Изследването е направено от британски изследователи, цитирани от вестник Дейли мейл.

Хамстер

Според неговите автори в такива луксозни условия у пухкавите мъници се наблюдавали признаци, подобни на тези у щастливите хора. Учените са убедени, че когато в домовете на хамстерите се появят нови придобивки, задоволството на животинките си проличава.

Разбира се, за да е щастлив един хамстер и да се чувства добре, той не се нуждае само от всевъзможни джаджи, с които да се забавлява.

Той трябва да живее в редовно почиствана клетка и да има достъп до свеж въздух. Почистването трябва да се осъществява минимум два пъти седмично.

Хамстерът не бива да се оставя на директна слънчева светлина, тъй като има опасност това да се отрази пагубно на здравето му. Може да се разхожда извън клетката от време на време, но това трябва да се случва под наблюдението на стопаните.

За да са в добро здраве малките гризачи, те трябва да консумират качествена храна. Хамстерите обожават да гризат различни ядки и семена. Допадат им пшеницатапросото ицаревицата.

Любими са им също плодовете и зеленчуците. В менюто им могат да присъстват моркови,краставициябълки и др.Източник:miau.bg

Ключови думи:

хамстер , колела , играчки

Сподели в:

Болести при хамстерите

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...